[產品資訊] 升板唔升U

用緊Asrock M3A785GMLE128 + Phenom II X4 945
板都用左六年幾,U就舊年二手入。最近發覺個usb port神神地,想淨係平平地升塊板,U都重夠用(只上網睇片唔打機)。
睇中左ASRock 970 Extreme3-R2,唔知換左效能有冇明顯提升?或者有冇其它板好介紹?
Thanks.

其實換板對效能嘅影響真係相當細嘅...

應該無什麼分別, 除非你行新 OS 但舊板無完全支援的 Driver

零提升。
usb port神神地而換板,會唔會有d小題大做呢?
除非塊新板20蚊唔洗。

不如索性買張USB卡仔!

買E4最少⋯⋯千期唔好買E3R2,我試過用e3r2裝肥龍2 905e lag機lag到我想掟佢落街,仲有佢個pci-e通道似乎都有問題,我起佢條1x度插個wifi,隔離個16x張顯卡即刻變成8x個mon標雪花 970e4就無尼啲問題⋯⋯

買E4最少⋯⋯千期唔好買E3R2,我試過用e3r2裝肥龍2 905e lag機lag到我想掟佢落街,仲有佢個pci-e通道似乎都 ...
Richard_Yip 發表於 2016-12-8 20:17

970Extreme R2.0 壞了板?

回覆 7# greatnews

一塊就話,見過兩塊都o甘就明顯係板既設計問題……

紅圈圈住既槽位插pci-e1xWifi,獨顯通道減半變8x……

970E4 個第一條1x插佐張intel 210AT Lan card,無任何影響到條16x

紅圈圈住既槽位插pci-e1xWifi,獨顯通道減半變8x……

970E4 個第一條1x插佐張intel 210AT Lan card, ...
Richard_Yip 發表於 2016-12-8 21:40

質量差 竟然差成這樣?
未過保可以換其他型號板