[主機板] NON-K SKYLAKE仍能超頻?

我果部用左差唔多7年嘅AMD X4 620+770-C45接近打柴, 應該等唔切kaby lake或zen
所以小弟想upgrade下部機, 同時想平平地有得超頻

但做research見倒 intel逼啲廠商封左non-k oc嘅功能
咁係咪代表依家non-k cpu又冇得玩超頻?
thanks

我果部用左差唔多7年嘅AMD X4 620+770-C45接近打柴, 應該等唔切kaby lake或zen
所以小弟想upgrade下部機, 同時想平平地有得超頻

但做 research 見 intel 逼啲廠商封左 non-k oc 嘅功能
咁係咪代表依家 non-k cpu 又冇得玩超頻?
thanks
youarehere 發表於 11/12/2016 17:26

現在賣的底板應該已經不能這樣做了。
http://www.pcworld.com/article/3 ... ylake-loophole.html

asrork hyper系列可以

asrork hyper系列可以
yjfoeg 發表於 11/12/2016 18:42

那些 Hyper 底板的新 BIOS 不是已經移除了 Sky OC 嗎?

開機按X會進入超頻mode 不過我未撳過

那些 Hyper 底板的新 BIOS 不是已經移除了 Sky OC 嗎?
Jamesbond007 發表於 2016-12-11 18:46

魔改bois 即韓仔bois,hyper 一定得

利申 b150m hyper, h170 hyper 用家

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - Android

咁即係只要flash返岩嘅bios就可繼續玩
但CPU溫度顯示個問題係咪死症黎?

咁即係只要flash返岩嘅bios就可繼續玩
但CPU溫度顯示個問題係咪死症黎?
youarehere 發表於 2016-12-12 03:56

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=2

我同另一位ching 都系用asrock hyper 板 一切正常...好似話系因為 b150 hyper ,H170 hyper,同佢某d z170 有idt 所以正常

魔改bois 即韓仔bois,hyper 一定得

利申 b150m hyper, h170 hyper 用家
神田傲 發表於 11/12/2016 23:53

即是說要繼續用這個功能就要用其他人修改的 BIOS 而不能用官方 BIOS 了,對嗎?

Jamesbond007 發表於 2016-12-11 18:46

降BIOS或者第三方如何