[電源器] 模組牛得 2×8pin 輸出, 配條線轉 4×6pin 插顯卡可唔可行?

是咁的, 早前小弟換咗隻 Sharkoon WPM 700
裝完先發覺隻牛得 2 個 8-pin 輸出口
跟牛得 2 條 8-pin → 6/8-pin 線, 但小弟兩張 970 都係雙 6-pin
把心一橫, 淘咗兩條單 8-pin → 雙 6-pin 線

一插, 發覺開唔到機

請問係條線問題定插得唔實? 定單 8-pin 真係冇可能過足電俾雙 6-pin?
最後駛唔駛換牛/換顯卡?
ps. 依家用跟機兩條線插一張 970 用住先, 暫時正常

回覆 1# 幻之大天使
單八pin轉雙6Pin插display緊係唔得,因為單8既輸出電量唔夠!

呢個係啟示黎, 叫你換兩張1070 單8PIN版本

你唯有買2條 4PIN轉6PIN

但係8PIN 轉2 6PIN理論上係唔會唔夠電

(8PIN 安全標準為150W,事實上可以輸出超過250W,6PIN一個先要75W
不過超過左會拎唔到PCI-E 兼容性認證,AMD R295 X2就係一個例子,
500W 標準TDP,兩個8PIN 拎440W+電)
我覺得係線問題多,你試下一張開唔開到機先

有無買錯CPU8pin轉顯卡雙6pin

呢個係啟示黎, 叫你換兩張1070 單8PIN版本

你唯有買2條 4PIN轉6PIN

但係8PIN 轉2 6PIN理 ...
s84292 發表於 2016-12-15 08:41

就係一條插一張開唔到機 (淘寶送錯線黎, 搞到我冇得試兩條插兩張, 幾蚊貨仔廢事換)
如果理論上著到機, 咁我先再淘過兩條線
如果冇可能, 咁我疊埋心水換牛

就係一條插一張開唔到機 (淘寶送錯線黎, 搞到我冇得試兩條插兩張, 幾蚊貨仔廢事換)
如果理論上著到機, 咁 ...
幻之大天使 發表於 2016-12-15 12:11

如果只係想著到機, 一定得
因為唔打機根本用好少電

不過好難搵8 pin --> 2 x 6pin線
你搵4pin --> 6pin仲易

一插, 開唔到機, 會唔會已燒咗?

一插, 開唔到機, 會唔會已燒咗?
macis 發表於 2016-12-15 12:28

之後用跟牛兩條線插 1 張 970, 正常使用
但明明係 970 SLI, 依家得返單 970, 個心硬係痕痕哋

點解Sharkoon咁cheap
正常一條線會出6+8...
---
兩個8pin加埋先得300W
CPU最多咪咬150W
咁佢標乜鬼12V最大648 W

標示虛高好正常,你信佢實足火就豬都會上樹啦~