[操作疑難] laptop 換 cpu, 可以由有內顯 換 無內顯形號?

用緊初代 i5-520M, 哩粒 cpu 有 Intel HD Graphics 內顯, 部機另有外顯 nvidea GT 335M, 會依設定在開某d程式時自動由內顯轉到外顯
假如換粒 i7-720QM, 知道同 chipset 同 cpu 針腳但 720QM 無內顯
BIOS, 底板 或 其他 零件會唔會因為原裝有內顯 引致換左 720QM 後用唔到? 或者開機時 出 error 或出唔到 desktop? (現在開機default用內顯)

你確定部NB係PGA封裝?
520m有BGA/PGA封裝。

NV Optimus機, display經chipset/igp > LVDS out
一代Clarksfield無igp, 好大機會著唔到(BIOS or hardwire)
再講720QM 主頻太低 要快起碼820QM 長boost 2GHz 但要預左風扇會嘈

應該完全開唔到機, 因為nVidia Optimus一定要經IGP輸出video, 唔可以單獨使用
另外, 2核換4核, 底板供電同散熱都未必頂得順

同樣對散熱唔樂觀⋯⋯我自己係將P6000換成i7 640m,開photoshop cs6熱到熄機,單銅管太弱雞

P6000 主頻差咁遠& no TB
當年試gateway nv79
i5 430m (2.26-2.53) > i7 820QM (1.86-2.00)
鎖boost clock無問題, 不過風扇真心嘈
壓得住i5 既機散熱唔會差得去邊

NV Optimus機, display經chipset/igp > LVDS out
一代Clarksfield無igp, 好大機會著唔到(BIOS or hardwire) ...
nelsonlee130 發表於 2016-12-26 20:11

"display經chipset/igp > LVDS out. 好大機會著唔到(BIOS or hardwire)" <- 我都係咁估
"應該完全開唔到機, 因為nVidia Optimus一定要經IGP輸出video, 唔可以單獨使用" <- 我都係咁估

我部 laptop 係 Asus N82JV
不過睇番同款有部 N82JQ 係行 i7 720QM, 所以好想知如果我 N82JV 剩換 CPU 有無機會開到機

講真七代前的產物就算用到 840QM 都係好過現代 i3 少少, 性價比都知唔會高
學術性質地請教下大家意見同經驗

P6000 主頻差咁遠& no TB
當年試gateway nv79
i5 430m (2.26-2.53) > i7 820QM (1.86-2.00)
鎖boost clock ...
nelsonlee130 發表於 2016-12-26 20:53

以師兄經驗似乎係可以?

你確定部NB係PGA封裝?
520m有BGA/PGA封裝。
戀人未滿 發表於 2016-12-26 19:51

確定係 PGA 的