[操作疑難] 若i7 2600 升級到i7 6800有咩建議?

用緊i7 2600, 底版用 ASROCK H67M GE/HT, 顯咭GTX 1080
近日發現底版上USB 2.0又好, 3.0又好, D USB野間歇性出問題
尤其我係用WACOM繪屏, 畫筆會突然停頓, 然後無反應, 隔一會兒又回復…
可能因為我USB係接上USB既SOUND CARD, 或許耗電多左,或者老化左, 定WIN10問題
總之就感到問題多多

打算借個機會一口氣升級, 用開4核, 想換6核, 換到最新應該無人品問題挂...
如果升上i7 6800 會唔會比2600大變化, 打機方面咁~
底版我想用翻MATX既, X99底版有邊款建議, 我諗可以揀既唔太多, 但希望USB個穩定性高D, 若揀Asrock X99 Extreme4的話OK嗎? 定係有其他更好選擇
RAM架話係咪插四條行quad channel比較好? 見G.Skill 既好多款, 2133, 2400個D, 我唔超頻, 唔知點揀好
另外, 而家D底版 USB 3.0係咪全部都用INTEL CHIPSET咁制?
6800好似無散熱器, 係咪買個一體式水冷比較好?
預算全部加埋8K內

建議1: 可以等的話,等埋明年3月AMD出Ryzen,因為7700K聽講可以超上7G,即係AMD今次有戲,等到3月佢咩環境先入手,可能平唔少!!!!  

牙膏也這麼猛!Intel i7-7700K暴超7GHz:跑分驚呆
http://news.mydrivers.com/1/513/513541.htm

建議2:對 USB SOUND CARD有疑問,就移除咗佢,睇下仲會唔會有問題,有事就想方法解決,解決不了先換機啦!!!!

建議3: WIN10問題不少,但你現在出現的情況,我估計係DRIVER問題較多,換機可能解決不了問題!!!

建議1: 可以等的話,等埋明年3月AMD出Ryzen,因為7700K聽講可以超上7G,即係AMD今次有戲,等到3月佢咩環境 ...
inone2 發表於 2016-12-28 10:35

AMD暫不考慮

USB SOUND係以前用無問題的...係近幾個月開始先有問題, 而且連本來好地地既WIFI手指都會間歇地斷線...似係USB老化...

WIN10問題我都有諗過...過兩日有時間我會嘗試下重裝一次睇睇先

i7-6800K
HKMichaelKing 發表於 2016-12-28 10:40

囧" 斷定唔到.係底版定係U問題...?
見過之前話6700有BUG, 但好似BIOS解決左

回覆 2# inone2

用LN2先上到7GHZ呢個頻率

用緊i7 2600, 底版用 ASROCK H67M GE/HT, 顯咭GTX 1080
近日發現底版上USB 2.0又好, 3.0又好, D USB野間歇 ...
grxgr 發表於 2016-12-28 09:48

MATX港行的確冇咩選擇, X99M Killer或X99M-WS
RAM雙通/四通一般使用上都係爭少少, 頻率揀番一般嘅2133/2400都夠

散熱方面, 想襟用都係揀高階塔式風冷較好, 同效能下較靜, 風險低

回覆 6# youarehere

你肯定6700K可以用LN2上到7G??? 我無聽過6700上過7G囉!!!!

回覆 4# grxgr

多數係WIN10 DRIVER問題,之前有幾件舊硬件都有兼容問題,移除之後WIN10完全無延時/假死機!!!!

回覆  youarehere

你肯定6700K可以用LN2上到7G??? 我無聽過6700上過7G囉!!!!
inone2 發表於 2016-12-28 11:53

6700K得, even 4770K都得
http://www.hkepc.com/9666/%E3%80 ... %82%E8%84%88/page/3