[操作疑難] 4年前既打機電腦 (升級/重練?)

先講一下我既電腦配備
I5 3450
H77 PRO 4M
16G RAM
7950 3G
120G SSD

升級原因是來緊有隻新ONLINE GAME 黑色沙漠推出 想開高畫質遊玩 希望畫面人多既時候FPS唔好降得太慘,以目前既配備去過外服試過人一多開中畫都只有30FPS左右 開高完全不能看
硬件升級方面顯卡確定會上GTX1070,但就考慮到目前硬件升上1070會否浪費 怕粒I5 唔夠快 如果唔換底板情況下 應該E3 1230 V2 係最化算既 但係就唔知E3 比起粒I5 跑黑沙會快幾多 如果快唔到幾多換來都哂氣 睇到板上咁多玩洋垃圾既POST 把心一橫不如板 U RAM
全換 有冇師兄推介一下目前最化算既配置? 淘寶U都沒所謂 但板同RAM會係香港買

淨係買張顯咭就夠, 有氣又有力~
7970比你7950勁
用黎同1070做比較, 就算推唔盡都有8-9成, 玩黑色沙漠全開應有100up FPS
http://www.anandtech.com/bench/product/1722?vs=1731

換1070已經天與地

去馬吧

所以師兄們都唔建議我換埋粒U? 因為跑黑沙分別不大?

換1070

Richard_Yip 發表於 2016-12-30 00:43

好似提升都唔小 但呢D測試數據同實際打機會有大分別嗎?

1070 + i7
skyedge1213 發表於 2016-12-30 00:53

I7 只可以用3770  因為塊板無得超頻 咁不如買1230V2 平好多