[電腦組合] 唔算好細既ITX機一部

CPU: i5 6500
RAM: 16GB DDR4
SSD: INTEL 600P 256GB
HDD: 1TB HITACHI
MB: ASUS B150i AURA/WIFI
VGA: MSI 1050Ti LP 4GB
PSU: CORSAIR SF450
COOLER: NOCTUA L9i
CASE: SILVERSTONE ML09B

感想, 要加顯卡既話, 咁樣應該係一體化廠機類別既機以外最細了.
我都叫用家買ALIENWARE/ASUS 個D一體式大NUC少少有獨立顯卡既機.
但機主無budget, 要7k包埋kb mice 喇叭 mon個啲, 但又好任性咁話唔要大機箱
諗來諗去都唔覺有裝到顯卡既機箱係細體積, 聯力有隻一係好高, 其他一係正方形
(女王個妹, 如果唔係真係唔會咁好心情計budget計hw大小計到盡 )
但張顯卡都係有少少夾硬塞入個機箱度. 張1050Ti LP同機箱I/O個排線互頂
只係岩岩好夾硬頂到入去.

對我厘個靜音怪黎講, 張LP 1050TI都有點嘈下.
idle下我會聽到有少少風扇聲, fullload會嘈多dd

裝好試機時用witcher3 是但玩左30mins, 1080p 全高下平均fps 有40
顯卡full load時keep住係72~73度, 都算係咁.

OK 喎

呢個組合太完美
我都唔鐘意啲立方形嘅case,唔係好慳到位

幾正下。

一把風扇都冇會唔會熱死?
TT 27 好似正過L9i
可以係係DVI位裝把6cm

一把風扇都冇會唔會熱死?
TT 27 好似正過L9i
可以係係DVI位裝把6cm
EVIS 發表於 2016-12-31 21:34

唔會熱死,只係i5 6500而已
機箱原本12cm風扇位正好係L9i既正上方,
試過加12cm個把geild slim 12風扇,唔知同L9i太近有氣流干擾
定係個機箱個風扇hdd多用途架個兩層網位攪到把slim12 有氣流干擾,好嘈
最後索性slim12連埋個多用途架都唔裝上去
合埋蓋燒過兩個鐘機前幾日溫度下都只係cpu66~68度左右,未過70度
本來想試cryorig c7,但醒起我有把L9i用過半個月就閒置左
不如借花敬佛

顯卡個度可以裝兩把8cm定6cm,不過我燒埋甜甜圈都正常都係75度
唔理佢了,夏天真係唔掂先再攪

乜而家1050都咁大張

edit : 錯覺

乜而家1050都咁大張
GetA_Life 發表於 2016-12-31 09:54 PM

LP都叫大?

唔會熱死,只係i5 6500而已
機箱原本12cm風扇位正好係L9i既正上方,
試過加12cm個把geild slim 12風 ...
akitohk 發表於 2016-12-31 21:49

可唔可以度下張卡幾厚? 風扇到pcb