[中央處理器] 請問一下,如果7700K vs 6800K, 你地會揀邊粒?

小弟黎緊會係過農曆年前換電腦硬件 ...( 用緊4770K)
打算成個平台換 ... 聽聞 7700K 好似 1月出...
而 6800K 就係 6C 12T 既 U...但佢既平台 2011-3 應該係末代黎(年內會出X299)

想請問一下,如果俾你地揀,呢2粒U 入邊你地會砌邊一粒
何否說明一下點解會甘揀?

謝謝各位

不如諗下點解要換先?

不如諗下點解要換先?
userlam 發表於 2017-1-2 10:50

老實講係為換而換,我只想知道大家會點揀...

為換而換就是旦啦, 反正只係錢多pat pat 痕.

老實講係為換而換,我只想知道大家會點揀...
hkarmy01 發表於 2017-1-2 10:56

用緊4770K 就唔洗換啦... 效能增長又唔係特別多

用緊4770K 就唔洗換啦... 效能增長又唔係特別多
HTC050505 發表於 2017-1-2 11:32

Gaming 都係?

回覆 6# hkarmy01

我之前由4460 UP 上 6600 結果分別 只係好小 小到我都睇唔出

Gaming 都係?
hkarmy01 發表於 2017-1-2 11:38

打機都係冇咩增長,顯卡性能重要好多

如果係為換而換, 即係唔係覺得現有部機運算力唔係唔夠, 6800K 及 7700K 換完後可能覺得冇換過.  如果等得就等埋 X299 平台.

如果$唔係問題, 唔想等, 咁6800K 囉... 起碼 4 CHANNEL RAM, 6核12線, 感覺上upgrade 多D.

打機都係冇咩增長,顯卡性能重要好多
superspike 發表於 2017-1-2 11:42

我成個平台都換,連帶display card