[操作疑難] 想問下nvme ssd

想問下如果買張有pci-e板既nvme ssd, 係唔係唔駛理底板 sup唔 support nvme?

via HKEPC Reader for Android

沒記錯, 你底板最少要是UEFI BIOS
另外好像也需要NVMe driver在BIOS 認NVMe ssd才可以用來開機

想問下如果買張有pci-e板既nvme ssd, 係唔係唔駛理底板 sup唔 support nvme?

via HKEPC Reader for Androi ...
gbaxp 發表於 2017-1-4 11:11

一定要bios support

用黎裝OS就要,可以自己加,
用黎裝GAME就唔洗理

做開机碟唔洗uefi都得
ivan360 發表於 2017-1-4 13:05

求教學 .... 因為試過在非uefi bios 的主板上 ,是無法識辨nvme device

用黎裝OS就要,可以自己加,
用黎裝GAME就唔洗理
林洋2 發表於 2017-1-4 12:30

姐係唔UP BIOS 入到WINDOWS 都認到隻M2 SSD?

姐係唔UP BIOS 入到WINDOWS 都認到隻M2 SSD?
devilcat1 發表於 2017-1-4 13:55

可以,你當入左window插隻usb手指咁
但用得nvme唔行window浪費晒

EVIS 發表於 2017-1-4 14:25

底板z97 asus m7 hero update左都唔知係唔係真係用到

via HKEPC Reader for Android

EVIS 發表於 2017-1-4 14:25

冇計 X79好似唔支援 之前懶醒 入左64 G RAM 諗住行RAM DISC 點知發覺E+D GAME 一隻都成50G 捉哂虫 諗住入多張PM961 跑GAME 但淘記D黑服講又話要這樣 又話要那樣