[主機板] PCIE插位低能問題,請指教 (已了解)

補張圖先...佢意思,

當第二條PCIE x16插上卡之後, 第一條會得番x8規格 ? 咁一張中階display卡(4G Ram)行x16盡dd行x8就冇咁盡 ?

原來當條PCIE x4插上卡時,  PCIEX1_1/2/3插槽就會失效, 所以要唔用條PCIE x4先用番晒三條PCIEX1

我依家先留意

update:
=====================
已了解, 謝謝各師兄

slot的長度經已限制左,你還可以插到其他的嗎!

回覆 2# diy-apprentice

有D板個Slot尾會開左,X1位都插到X4X8X16卡,有期挖礦都好幾用,唔駛用線又唔駛鋸卡

回覆 3# hkjake

就算佢係open end,插得到但band width都限制左,蝸牛咁慢啦。

回覆 4# diy-apprentice

我意思係「都插到」唔係「只插到」
我想表達係USB3.0設備插落2.0 PORT都用到,只係行番2.0速度會慢左但唔會用唔到。

因為本人都試過用X16X4的主板"將就下"玩Crossfire

以PCI-E 個slot舊膠黎計,原則上係o既,但都有例外,好似咁:

PCI-E slot with open end
http://www.evercase.co.uk/PCI-ExpressRiserCards.htm

有D PCI-E x16 slot,入面可能得x4/x8 lanes only

回覆 5# hkjake

假如係open end,你又唔介意佢慢,可以照插,睇下佢係咪detect到,detect到又照行就得啦。

slot的長度經已限制左,你還可以插到其他的嗎!
diy-apprentice 發表於 9-1-2017 10:49

回覆  hkjake

就算佢係open end,插得到但band width都限制左,蝸牛咁慢啦。
diy-apprentice 發表於 9-1-2017 10:55

咁有時插到又唔代表用到, 慢就唔知爭幾多了, 所以問左先  不過我都係d咭想換換位.....PCIEx4插左之後有張咭windows就search唔到

回覆 8# 惡魔城城主

喔,原來係咁,聽其他師兄講 X1用唔到顯卡,不過又有板出過話X1可以插顯卡挖礦。
定係你用5820Kx99有一條用唔到?
其他RAID卡果D就唔係咁清楚了,照個人見解應該行慢D但應該都用到

sorry, PCIE插位低能問題請指教, 想confirm下

PCIE x16 (可用x1 , x4, x16卡)

PCIE x4 (可用x1 ,  ...
惡魔城城主 發表於 2017-1-9 10:34

理論上只要插得入,就乜X都得, 16X同1X槽個供電都係75W(供電是統一,最前排的插槽負責)

但係實際上有可能有出入, 有D底板插左16X,或者M2,有D PCI-E 槽係會作廢