[其他] 到底買邊款RAM好

想問下,如果要2400 ram,到底買邊款好。
因為我發現而家d RAM真係好鬼貴。
Corsair Corsair, DDR4-2400, CL14, 16GB(2x8GB), Vengeance LPX (CMK16GX4M2A2400C14R),
中x田賣$899,珍寶仲要賣$950,
真係買唔落手
(但唔知點解,單條的話,中x田果度寫住係$380,係標價問題?)

Geil Dragon White GWW416GB2400C16DC DDR4 2400Mhz 16GB Kit Ram (8GB*2)。$710
海鮮坊隔離嗰間,呢set kit早前都只係$630
睇來ram價又貴左!

一對買一向係貴D , 好似體質好D, 如果玩超頻會好D。

想問下,如果要2400 ram,到底買邊款好。
因為我發現而家d RAM真係好鬼貴。
Corsair Corsair, DDR4-2400, C ...
mu3ic 發表於 2017-1-10 04:14

唔好買住最好, 你越買, 佢只會越來越貴
想平啲, 就要等到佢頂唔順要降價先好買

現時係Ram 價最高的時候...冇必要唔好買

甘事頓近年ddr4又如何?

真係貴左好多....
早幾個月諗住買 Corsair VENGEANCE® LED 32GB (4x8GB) DDR4 3000MHz
開頭正X有特價...HKD11XX...賣晒,去到HKD17XX冇買...而家要HKD21XX...
頂....

k牌百搭RAM

其實相對CPU同display card,RAM佔成本只是小部分。

現在D RAM 叫貴??

20年前,買條8MB  RAM  ,要$2000....

7年前,買條DDR3 2G 要$400 ....

根本上,現在D RAM 係好X 平....

幾個月前  $120~130 ,有4G DDR4 ..

根本上,禁多HARDWARE離講 , 最平係RAM ,同HDD ...  其他HARDWARE , 禁多年冇咩跌過...