[操作疑難] 最近發現cpu好似唔夠力,唔知係問題軟件作怪定一向咁

睇下epc,勁轉頁時都可以用到cpu7x%
唔知有無人仲用緊amd x4 630或咁上下舊的cpu
睇下咁轉頁法係咪會用cpu資源得咁勁
閒置時只係幾%cpu,咁都唔算有咩軟件用左cpu資源

網頁睇youtube好多時唔順,又唔知關唔關display card事
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2347784

唔通真係要換機,無做咁耐,好煩ga wo

睇下咁轉頁法係咪會用cpu ...
lastphoenix 發表於 2017-1-11 02:56 PM

信我, 換呢部你唔會再有呢個問題

AMD 630, 慢係預左

AMD 630, 慢係預左
KinChungE 發表於 2017-1-11 15:06

4核唔係分工咩?

4核唔係分工咩?
lastphoenix 發表於 2017-1-11 03:08 PM

都要睇粒乜野CPU....
你用乜DISPLAY CARD

4核唔係分工咩?
lastphoenix 發表於 2017-1-11 15:08

4個核加埋都唔夠人地Intel低階雙核黎

睇下咁轉頁法係咪會用cpu ...
lastphoenix 發表於 2017-1-11 14:56

係咪用CHROME?

試下轉IE 11睇下,如果轉IE冇事,單純依家D影片YOUTUBE轉左VP9編碼,
你張顯卡唔支援硬解,要CPU硬食, 你粒AMD 630睇1080P可能都要扯50%

用咩DISPLAY?
頂得慢的唔洗換機 (可以等AMD ZEN)
頂唔到先換啦

係咪用CHROME?

試下轉IE 11睇下,如果轉IE冇事,單純依家D影片YOUTUBE轉左VP9編碼,
你張顯卡唔支援硬解,要 ...
s84292 發表於 2017-1-11 15:22

係CHROME

用GT 440

但見佢播YOUTUBE都無食好多CPU
同埋行行下先唔順,唔係一直唔順

係CHROME

用GT 440

但見佢播YOUTUBE都無食好多CPU
同埋行行下先唔順,唔係一直唔順 ...
lastphoenix 發表於 2017-1-11 15:29

YOUTUBE唔係段段片都係行VP9,要睇你選咩解像度
GT 440都一樣唔支援冇錯

不過如果時快時慢,你不如CHECK下係咪過熱
同埋HDD燈有冇狂閃? 4GB定8GB RAM?