[中央處理器] Xeon E5真係邪教黎

最近係epc係咁出現e5呢個字眼。特別在佢地之間有粒u叫2683 v3,平過最平既i7 6700,但raw power係6950x既level。最大既缺點係一要係用淘佬買二手。

身邊既朋友同epc上面既網友都多左人買xeon e5,當中有搵食既,都有用黎做文書機跑下分當娛樂既。

會唔會其實係我做左始作俑者,大半年前係epc開左個post講2675 v3,率先以身犯險滿載而歸(唔係指full load)走黎荼毒大家呢?定係大家都明intel既家用牙膏愈黎愈少,貴既牙膏(6950x)真係貴到冇朋友,同時等唔切ryzen呢?

i7打機最勁小學生都知道,但坊間有人用頂級display配平價e5拍片打機(講緊我自己)/做benchmark證明i7 e5打機大部份game相差唔多。

同樣(差100-200)既價錢,有d人係多50%既單核心性能(6700k超盡)同多70%既多核心性能(6700k超到出煙)比,揀左後者。會唔會係cpu usage到100%時方恨廢?

點都好啦,小弟廢up完啦。

其實我都係想知點解大家會寧願去淘佬買e5都唔買i7,同埋部機用途係咩。

已閱, 謝謝分享

回覆 1# ykmran

一定係好似數綿羊咁,1個Core、2個Core數到第1x個Core 先訓得著!除非唔係。。。買得Xeon一定係訓得唔好先買,買完好好訓,應該係~除非唔係Mode?

失眠救星!!!!!

尾刀您!咁您咪邪神or邪教起源?

回覆  ykmran

一定係好似數綿羊咁,1個Core、2個Core數到第1x個Core 先訓得著!除非唔係。。。買得X ...
R666 發表於 2017-1-12 00:23

我失眠嚴重d,要想象一隻game engine既每個部份點分配落晒所有thread先訓得著

其實以而家價錢來講,正式版也只有2683最有性價比,頻高d既2673,76,78v3講緊坐底都要2600人仔,更加唔好講2679,2689呢d高頻但超高價既。。。。多人要2683唔係沒原因既

其實以而家價錢來講,正式版也只有2683最有性價比,頻高d既2673,76,78v3講緊坐底都要2600人仔,更加唔好講2 ...
ABP25 發表於 2017-1-12 00:31

2686 v3性價比唔錯,可惜epc唔比放es qs

ES u 唔係咁易駕馭

Sorry唔知樓主想講咩

Sorry唔知樓主想講咩
火雲耶神 發表於 2017-1-12 00:44

Sorry尾段打少左兩隻字,已經補返