[中央處理器] Coffee Lake係唔係都仲用 LGA1151?

Coffee Lake係唔係都仲用 LGA1151?
如果係咁分分鐘 100系mb 都仲可以support wor~

一定唔係
kabylake同haswell-refresh & boardwell都係提高主頻同良率only
煙條一換架構就會換底版

一定唔係
kabylake同haswell-refresh & boardwell都係提高主頻同良率only
煙條一換架構就會換底版 ...
louis3412 發表於 2017-1-15 21:01

Coffee Lake 唔似係新架構bor

Coffee Lake 唔似係新架構bor
HDMAX 發表於 2017-1-15 21:05

都係14nm structure ......
Intel 改左 tick tock 變成 tick tock tock,,, coffee應該同skylake kabylake 都係同一架構

Coffee Lake係唔係都仲用 LGA1151?
如果係咁分分鐘 100系mb 都仲可以support wor~
longleg 發表於 2017-1-15 20:55

除非Intel話得, 唔係唔好咁老定

縮小制程是不轉SOCKET,
精神上LGA1151 應該是支援10nm

INTEL邊有死錯人
Coffee Lake可能會轉SOCKET
1152??

INTEL邊有死錯人
Coffee Lake可能會轉SOCKET
1152??
AL131 發表於 2017-1-15 22:31

你又岩wor

joelty 發表於 2017-1-15 21:36

精神上? 咁肉體上得唔得?

joelty 發表於 2017-1-15 21:36

精神上B85應該戰到6系(可惜DDR4..,..