[操作疑難] 救命...唔知點解3.0usb插位只感應到3.0usb

新砌的電腦是z270f i7-7700k 有裝intel 600p ssd 機箱為DG7000

目前問題是 win7已成功裝在600p上

可是重點在於機箱前面板的usb3.0接口

測試個案1
Usb 3.0可以成功在usb3.0接口讀取資料
Usb2.0的usb無法在3.0接口成功讀取資料包括手機

測試個案2
Usb2與手機可成功在usb2.0接口成功讀取資料

機箱的usb3.0線材都已經有好好插到主機板上

測試個案3

將usb2.0插到主機板後方的3.0接口 依然無法成功接上

Usb2.0型的鍵盤滑鼠無任何異常

Intel 3.0的驅動已重新安裝好幾次

新砌的電腦是z270f i7-7700k 有裝intel 600p ssd 機箱為DG7000

目前問題是 win7已成功裝在600p上

可是重點在於機箱前面板的usb3.0接口

測試個案1
Usb 3.0可以成功在usb3.0接口讀取資料
Usb2.0的usb無法在3.0接口成功讀取資料包括手機

測試個案2
Usb2與手機可成功在usb2.0接口成功讀取資料

機箱的usb3.0線材都已經有好好插到主機板上

測試個案3

將usb2.0插到主機板後方的3.0接口 依然無法成功接上

Usb2.0型的鍵盤滑鼠無任何異常

Intel 3.0的驅動已重新安裝好幾次

底板個向下相容係已經開左...

但都係無法解決問題

因為裝果陣佢唔知有2.0控制器所以WINDOWS入邊無留2.0 DRIVER

會唔會關我用呢個程式令到asus底板唔正常?

http://www.pcking.tw/news_view.php?no=38

個程式由技嘉提供會唔會佢裝既3.0usb影響左asus既3.0?

因為裝果陣佢唔知有2.0控制器所以WINDOWS入邊無留2.0 DRIVER
lkl0120 發表於 2017-1-17 01:18

但如果無留既話無理由前面果兩個2.0接口用到嫁啵?

施主你都係轉WINDOWS 10吧啦..無謂浪費時間係WIN7上邊

施主你都係轉WINDOWS 10吧啦..無謂浪費時間係WIN7上邊
lkl0120 發表於 2017-1-17 02:49

WIN10唔係仲未成熟好多問題出現咩:(

tszfung0210 發表於 2017-1-17 04:15 AM

關於這個,至於你用不用,我反正就用了

win 10 is getting better
for new pc better to use new software.

tszfung0210 發表於 2017-1-17 04:15

我覺得好用過win7

可唔可以教我裝WIN7落600P
我都想買隻512GB 600P