[操作疑難] sataE既重要性?

準備砌新機,因為太耐無砌電腦,所以有D野唔清楚
如何用SSD,係咪一定要插sataE先會快?普通sata3唔夠快?
因為我見到有塊版唔錯
http://www.asrock.com/MB/Intel/Z270%20Extreme4/index.tw.asp
因為呢塊版無sataE,係咪唔好買呢?

Sata express?冇就最好啦,市面上都幾難搵到sata express SSD
M.2 又快過佢又慳位過佢,主板 M.2同Sata express仲要係共享10G帶寬

SSD睇速度同設計方便性,Sata express同U.2都比唔上M.2同PCI-e,或者N年後出到 N TB以上,U.2先有機會追到M.2

Sata express?冇就最好啦,市面上都幾難搵到sata express SSD
M.2 又快過佢又慳位過佢 ...
hkjake 發表於 2017-1-27 10:59

但係熱

回覆 3# macis

有時候我都諗緊,係咪M.2容易過熱先出U.2加個2.5盒比佢散熱

U.2比我個感覺就似條線插落 M.2/PCI-e X4 o既 2.5 SSD,唯一優點係大容量成本比M.2低同埋散熱

但U.2無咩選擇

M.2 又快過佢又慳位過佢,主板 M.2同S ...
hkjake 發表於 2017-1-27 10:59

噤如果SSD呢隻係插咩?SATA3?
但我見到有D係SATAE CABLE

有D底板又有

但U.2無咩選擇
macis 發表於 2017-1-27 11:13

我都想知U.2係咪只得INTEL SSD先可以用到?

回覆 7# dirtyman1984

現階段應該得 INTEL 750 係U.2 介面

回覆  dirtyman1984

現階段應該得 INTEL 750 係U.2 介面
hkjake 發表於 2017-1-27 11:16

好似係

噤如果SSD呢隻係插咩?SATA3?
但我見到有D係SATAE CABLE

有D底板又有
dirtyman1984 發表於 2017-1-27 11:13

有cable冇device