[主機板] 有6隻500G SSD 同4隻2TB 2.5HDD多出嚟,買邊塊 itx 好

如果要玩Raid 0,係唔係要買張咭?

送緊d比我

ITX你插一張HBA都無槽用...

ITX你插一張HBA都無槽用...
Brainstomer 發表於 28/1/2017 01:37

咁未要用大機箱,我當初入手Thinkpad R70都係因為空間少,如果用ATX咁有冇細啲機箱可以玩?
咁應該從邊個方向走?

咁未要用大機箱,我當初入手Thinkpad R70都係因為空間少,如果用ATX咁有冇細啲機箱可以玩?
咁應該 ...
風十三 發表於 2017-1-28 01:57

你自己試下可唔可以將堆SSD緊密安裝.
我之前用mATX都夾硬裝咗兩隻3.5吋硬碟, 2個2.5吋硬碟同一隻SSD
要好小心度住電嚟用, 因為啲頭係夾硬加上去.
但ITX真係你插一張HBA SAS card之後就乜都加唔到....8 port嘅SAS card好難會有PCI-E 1X, 就算有都會有樽頸問題.

玩 NAS 得唔得?

玩 NAS 得唔得?
eddychoy04 發表於 28/1/2017 02:58

玩NAS 點玩?

玩NAS 點玩?

風十三 發表於 2017-1-28 17:23

買部呢D野, 掟哂D SSD//HDD 入去......
http://www.hkepc.com/14214/%E9%8 ... C%E4%BD%88%E6%9C%83

我都岩岩插左隻60G SSD去ESXI度....裝CENTOS....不過驚隻SSD好快玩完

買部呢D野, 掟哂D SSD//HDD 入去......
eddychoy04 發表於 28/1/2017 22:06

呢個無咩興趣