[中央處理器] AMD Zen首發變陣:6C12T胎死腹中

歐洲硬件媒體指出,AMD 6C12T CPU已經「胎死腹中」。
原來,Ryzen處理器最小的CCX(CPU Complex)是4C設計,無法拆分成更小的核心,所以只能是4C、8C的成品。

不過此前曝光的SR7、SR5、SR3的佈局還是不變,只是SR5從6C12T調整為8C8T,SR7是面向高玩的8C16T,SR3就是4C8T。
SR7和SR5都是16MB L3,SR3是8MB L3,均支持超頻。

咁樣算唔算係好事?

8C8T 好過6C12T

8C8T 好過6C12T
KYWERO 發表於 2017-1-31 16:12

That's true

4核拆唔開唔係應該一早喺 product design 嘅時候已經知道咩?
點解咁神奇臨發行前先發覺咁嘅?

4核拆唔開唔係應該一早喺 product design 嘅時候已經知道咩?
點解咁神奇臨發行前先發覺咁嘅? ...
indigo 發表於 2017-1-31 16:20

聽住先, 等出既時候睇睇.
依家有個問題, SR3對陣i3, SR5對i5, SR7對i7.
如果AMD 新CPU真係有大幅進步, 而Intel下代i3又引入4C4T; 到時SR3(4C8T), 咁SR3咪應該勁過i3追平i5 同時價錢係i3既8折? 好抵用wor

歐洲硬件媒體? 咩media? 係咪又係大陸出口轉內銷...

點解咁神奇臨發行前先發覺咁嘅? ...
indigo 發表於 2017-1-31 16:20

係囉, 設計時一早知, 除非依家先設計

歐洲硬件媒體? 咩media? 係咪又係大陸出口轉內銷...
沙盒A 發表於 2017-1-31 16:37

好似有source:
http://www.newsjs.com/url.php?p= ... deo-dump-6-core.htm

line up 咪改
SR7FX - 8C16T 高頻 (Core i7 high end )
SR7  - 8C16T ( Core i7 )
SR5 - 8C8T (Core i5)  
SR4 - 4C8T  (Core i3 / i5 ) (可能唔會有 )
SR3 - 4C4T  (低 Core i3/Pentium G )  反正cut 到盡 無得cut 到2C4T

line up 咪改
SR7FX - 8C16T 高頻 (Core i7 high end )
SR7  - 8C16T ( Core i7 )
SR5 - 8C8T (Core i5)  
...
dom 發表於 2017-1-31 17:07

染藍既dom姐