[操作疑難] asus b250m 無左AHCI?

b250 chip而家係咪已經自動開啟無得關架啦?

你開左進階模式未?
應該得AHCI同INTEL RST選,你去SATA 度搵搵,公司冇機係度幫你試

如果你係搵相容性模式(IDE),應該已經冇左,應該得AHCI同INTEL RST選
s84292 發表於 2017-2-1 16:43

無左IDE我無咩所謂, 只係想SET AHCI發覺無左SATA MODE, 所以問下係咪而家B250已經自動開啟AHCI

唔係無AHCI,可能係無IDE mode

你開左進階模式未?
應該得AHCI同INTEL RST選,你去SATA 度搵搵,公司冇機係度幫你試 ...
s84292 發表於 2017-2-1 16:43

入左進階模式, 無SATA MODE俾我選, RST B250好似不支援

唔係無AHCI,可能係無IDE mode
macis 發表於 2017-2-1 16:48

其實我想知道我而家係咪行緊AHCI, 裝左INTER RST都係睇唔到係咪行緊AHCI

其實我想知道我而家係咪行緊AHCI, 裝左INTER RST都係睇唔到係咪行緊AHCI ...
lio 發表於 2017-2-1 16:52

去睇裝置管理員, IDE ATA/SATA 控制器望望,係咪裝左INTEL AHCI CONTROLLER

或者裝CrystalDiskInfo睇

去睇裝置管理員, IDE ATA/SATA 控制器望望,係咪裝左INTEL AHCI CONTROLLER

或者裝CrystalDiskInfo睇 ...
s84292 發表於 2017-2-1 16:53

有出現Intel(R) 200 Series Chipset Family SATA AHCI Controller, Crystaldiskinfo無顯示AHCI

有出現Intel(R) 200 Series Chipset Family SATA AHCI Controller, Crystaldiskinfo無顯示AHCI ...
lio 發表於 2017-2-1 16:59

有呢個驅動程式應該就係AHCI模式無錯

可能個軟件未更新到認到B250

其實我想知道我而家係咪行緊AHCI, 裝左INTER RST都係睇唔到係咪行緊AHCI ...
lio 發表於 2017-2-1 16:52

AS SSD Benchmark 有得睇
http://www.techspot.com/downloads/6014-as-ssd-benchmark.html