[記憶體] 而家d ram 咁貴 搵到d無聊野玩 16G 單條 AMD

https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=535363290393

好似只支援 AM3 /AM3+

16G x 4 條系唔系可以突破 本身既32G限制!!!!!! 好似本身已經可以64G RAM AMD D 板=.=

圍起黎仲平過X79 E5 2670 玩VM

而家D AMD 專用條8G 都OVER$150

呢條好似勁抵!!!!!!!!!!!!

16G單條有D興趣,   組雙通就32G
-
新年前,,,,,入了兩條   ,4G 1600  DDR3 ($60一條)

正常使用 舊電腦8G 或16G都足夠,,32G就有多特

16G x 4 條系唔系可以突破 本身既32G限制!!!!!!
塊板限制幾多就係幾多,冇得突破

之前買過呢D專用條俾部舊AM3機用(DDR3 4Gx4),係用倒冇問題。上網查過,呢D係舊server拆出黎D RAM(4bits/chip)再造,而一般desktop機係用8bits/chip RAM, 據講話係當年AM3用咗D Opteron技術,所以兼容倒x4/x8 RAM chip,其他Intel或FMX都用唔得。

另外, AM2/2+都有呢D DDR2專用條賣。

16G x 4 條系唔系可以突破 本身既32G限制!!!!!!

之前買過呢D專用條俾部舊A ...
wyhui5124 發表於 2017-2-5 17:02

以我理解,底板官方Ram個限制係佢出呢塊板時test出嚟,當時單條最高得8GB,所以先話support最高32GB
實際上當時既單條8GB好可能都係雙面,新出既單面有時唔會support

但係如果試到佢support單條16GB,咁一條同四條對佢分別應該唔大掛?
利申窮人,砌親機都係插一條Ram,冇實際經驗

點解d Ram係AMD專用?

點解d Ram係AMD專用?
longleg 發表於 2017-2-5 17:37

你估下

之前買過呢D專用條俾部舊A ...
wyhui5124 發表於 2017-2-5 17:02

J1900 夠話SUPPORT 8G RAM 啦....我插16G都行到...算唔算突破?

X58 夠話SUPPORT 24G RAM啦...我插6條 8G 48G RAM 都得 算唔算突破?

咁樓主快D去整部16GB X 4 既AMD機玩啦