[主機板] 6800K底板選擇困難(以更新選擇)

主要用來壓片。如果小超CPU,唔會超RAM,可否推介用乜RAM比較好,4X4G夠了,共16G,唔該晒先。
集思廣益,經咁多C兄的意見,最後選擇sabertooth X99 ,由於節省了一些預算,想住買張 Intel 750 Series 400GB,將來一張display,一張RAID,一張 Intel 750 Series 400GB,6800K 28 lanes 加上呢塊板夠玩嗎?

2塊野個分別咪係10G LAN同1G LAN
RAM買夠4條行quad channel啦...

6800k, 用咁貴的板!? 你要用到好多PICeX16卡? 但6800k 只得28 lanes咋喎.
還掂你只小超, 不如用6850k, 高200Hz, 有40 lanes. 底板改用 X99 Strix.

但其實, 一般workstation/ 唔係大超特超, 用sabertooth都已經夠用

6800k, 用咁貴的板!? 你要用到好多PICeX16卡? 但6800k 只得28 lanes咋喎.
還掂你只小超, 不如用6850k, 高20 ...
hpdeskjet3325 發表於 2017-2-6 22:56

其實我系唔玩SLI,好少打機,基本一張display走天下,其實想住7X24開住,用WS板會好D,也為將來的XEON洋垃圾做準備。

2塊野個分別咪係10G LAN同1G LAN
RAM買夠4條行quad channel啦...
youarehere 發表於 2017-2-6 22:53

咁系咪插4條RAM比2條好D??THX

其實我系唔玩SLI,好少打機,基本一張display走天下,其實想住7X24開住,用WS板會好D,也為將來的XEON洋 ...
winson9998 發表於 2017-2-6 23:06

sabertooth 5年保,基本上而家任何一塊板UP左BIOS都用到E5-2683V3之類的U,因正式版唔會有好似ES同QS咁限制

但其實, 一般workstation/ 唔係大超特超, 用sabertooth都已經夠用
youarehere 發表於 2017-2-6 22:59

sabertooth

回覆 5# winson9998

唔玩SLI就唔使要呢塊板嘅咁多條PCI Lanes

回覆 6# winson9998

插4條RAM好啲,因為X99係Quad Channel