[操作疑難] 想問g4560+b150/b250 win7問題

係咪唔可以就咁用手指裝?
我出新機,如果我將個新ssd插係舊機度裝win7,裝完再放番入g4560+b150/250個部度係咪可以用度?
決已解?

我出新機,如果我將個新ssd插係舊機度裝win7,裝完再放番入g4560+b150/250個部度 ...
jack9252 發表於 2017-2-17 23:06

你講個方法行得通。
把  b150/b250 的 HD610, usb 3.0, NVMe , AHCI driver 抄哂入 SSD 先。

用到,但有D  driver 可能有問題。

100% 得, 出呢個 post 部機就係咁, 兩日前裝, MSI B250 + G4560

我出新機,如果我將個新ssd插係舊機度裝win7,裝完再放番入g4560+b150/250個部度 ...
jack9252 發表於 2017-2-17 23:06

明天試由 USB 裝 win7, 借咗個 PS2 keyboard 返嚟

100% 得, 出呢個 post 部機就係咁, 兩日前裝, MSI B250 + G4560
superguyalan 發表於 2017-2-18 03:55

師兄直接用usb係新機度裝?

明天試由 USB 裝 win7, 借咗個 PS2 keyboard 返嚟
superguyalan 發表於 2017-2-18 03:58

好似連usb都見唔到

你講個方法行得通。
把  b150/b250 的 HD610, usb 3.0, NVMe , AHCI driver 抄哂入 SSD 先。 ...
eddychoy04 發表於 2017-2-17 23:11

我打算用sata3 ssd+獨顯,抄住usb3.0先之後係新機度再裝其他driver

我會用兩個方法:
1/-將新機ssd拎去舊機安裝新win7.記得開AHCI先好裝,reboot到全新桌面就即移到新機,再安裝所有底板新drivers.
就可以正常用了
2/-新B250我裝過兩塊,bios內
有安裝window7功能選擇。……
開啟左就可以正常安裝

照您用第一步驟,只要安裝回
新底板drivers.就可以長用.
這方法,枱機及notebook不下
三十部都正常使用中,
但某個品牌底板會間中吾得,
暫不知何事

學到野 !!     謝謝 !!