[測試] gigabyte z270x-gaming 7 update Bios + SM961 256GB

上集 http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2353163

最近見到出左新Bios F4 話 "1. V core voltage adjust" 即刻update 試試

Update 完default voltage 由1.3x 變返 1.248 唔駛自已改

之前在 window 右下角長期出現的 退出xHCI 裝設 的icon 在 update 完之後終於消失左

CPU-Z Bench

今日由於氣溫下降 CPU溫度終於見到2字頭

---------------------------------------------------------------------

原本因為阿媽用左5年的SSD M4終於死亡 所以去左腦場打算幫佢買過隻新 但行下行下在中田發現有建達保的SM961 所以買來玩下

因為懶 唔想拆散熱同display card 所以格鬥左半個鐘先成功裝上

咩都未裝下的分數

OS下的分數

用左SM961 開機時間由 30 秒 -> 27 秒 快左3秒...

---------------------------------------------------------------------

番外

最後同阿媽買左M6S+ 128GB, 阿媽用都係買返MLC 安全啲

想問下隻sm961同960 evo有咩分別?

我都係M4 ,足5年,未死唔知幾時到我。

回覆 2# rickson02

960 EVO 係零售版 有samsung 保養  SM961係OEM版 冇samsung 保養

回覆 3# reddogdog

其實係未死哂 係有時reboot 完 之後認唔到隻SSD 保持通電半小時後會復活.....

你買果張咪變建達私保?960 evo 增保賣1100,中央田係咪平好多
回覆  rickson02

960 EVO 係零售版 有samsung 保養  SM961係OEM版 冇samsung 保養
benfai1125 發表於 2017-2-25 17:48

回覆 6# rickson02

係建達私保, 我買$(()  其實都係平百幾蚊

回覆  reddogdog

其實係未死哂 係有時reboot 完 之後認唔到隻SSD 保持通電半小時後會復活..... ...
benfai1125 發表於 2017-2-25 17:52

師兄識唔識睇,99%良好是否代表有小問題?
我其餘的硬牒全部係良好,冇99%呢幾個字.

師兄識唔識睇,99%良好是否代表有小問題?
我其餘的硬牒全部係良好,冇99%呢幾個字.

...
reddogdog 發表於 2017-2-25 23:31

Check唔到溫度喎...
你個Crystal Disk Info太舊喇, down返個新版睇下~

Check唔到溫度喎...
你個Crystal Disk Info太舊喇, down返個新版睇下~
nnd 發表於 2017-2-26 10:27

最新版都係睇唔到溫度,不過係唔熱的.