[保養相關] 廠機售後服務

朋友想買電腦,想問下廠機售後服務,邊個牌子比較好thx!

朋友想買電腦,想問下廠機售後服務,邊個牌子比較好thx!
hkmmo 發表於 2017-2-27 08:04

個人覺得,基本上都係差唔多。
只不過係在會唔會有啲有特別優惠。
如︰購買會多送一年保養……

Lenov_ 。。。。。。

HP...

回覆 2# mdws2002

平時砌機就多廠機就未買過,感覺上d_ll幾好,但又睇到好多人話佢售後服務唔係咁好?唔知係咪咁呢? lenov_既機又如何呢?

回覆  mdws2002

平時砌機就多廠機就未買過,感覺上d_ll幾好,但又睇到好多人話佢售後服務唔係咁好? ...
hkmmo 發表於 2017-2-27 09:10

唔知你想買邊款機。
售後對於我嚟講呢?就真係間間都差唔多。
可能亦都係因為公司機嘅關係,都係一Call就會有人上門睇㗎啦。
如果係個人嚟講,就唔多清楚。

不過,有一樣就幾肯定。
就係如果你唔係選攞嗰啲特別細嘅機種,例如,普通Tower機。
Dell嘅機嘅Parts,你基本上係無可能配到嘅。(依家或者係淘寶都可以搵到,但係可需不可求囉。)
Lenovo同埋HP嘅機,大部分都係跟返標準Form Factor設計。即使壞底板,壞火牛,你都可以落黃金買返件返嚟裝返落去。(當然唔係款款都係啦。)

另外,就係我自己嘅個人經驗。Dell機幾年之後,啲底板都係會無故不明原因咁死亡。(Cap無大肚,底板無燒嘢,總之你就開唔到機。)但相對地HP同Lenovo就較少出現呢方面嘅問題。

不過,嗰個所謂嘅幾年,其實都係一個頗長嘅時間,起碼都五至七年。
所以,如果你都係兩、三年就換一部機嘅話,其實真係邊個牌子都無乜所謂。

回覆  mdws2002

平時砌機就多廠機就未買過,感覺上d_ll幾好,但又睇到好多人話佢售後服務唔係咁好? ...
hkmmo 發表於 2017-2-27 09:10

Lenovo嘅機我都買唔少,維修率嚟講,算係低於HP及Dell。
不過,至於佢嘅用料算唔算係好?就唔考夠啦。
如果你話單純靠打開側板,望落去嗰眼嚟睇,反而係Dell嘅用料最正。
但我就真係唔知點解,出得最多問題嘅真係Dell。

Lenovo我買過嘅算係伏機,就只有兩款Notebook(暫時嚟講。)
一部係多年前嘅G380(好僟係),另一部係近期嘅E560。
呢兩部機嘅Touch Pad(Mouse塊Pad)真係用到我想打爆佢………
而部E560,個SSD嘅速度,我根本就唔覺得佢係一隻SSD囉………

回覆 7# mdws2002

收到.....真係唔該哂

又記番起好耐之前幫親戚整過一部hp,佢話開唔到機BB聲叫我去睇下,開機殼一睇D塵多到嚇死我,佢話用左5,6年都無清過,係多得好誇張但一直都無事,個時我部電話仲未有影相功能

回覆 8# mdws2002

咁可以考慮lenovo, 朋友買黎比小朋友做功課,會叫佢買desktop i3 8g 1tb已經好夠用

Lenovo嘅機我都買唔少,維修率嚟講,算係低於HP及Dell。
不過,至於佢嘅用料算唔算係好?就唔考夠啦。
如 ...
mdws2002 發表於 2017-2-27 09:34

我公司相反
dell 機好健康
--
L牌家用,有冇上門整機?