[中央處理器] Ryzen有伏味!

好想投入A陣營

不過要寫Android SDK, 比煙仔鎖死左

做咁耐野, 都好耐未見過A仔廠機

煙仔多方面封殺, 覺得A仔今次威唔到好耐

雖然今次有實力, 但期望比實際好像高了

煙仔操控太多野

以後唔知 剩係知intel今年都會過得幾慘

wow189 發表於 2017-2-28 01:38

如果所有ryzen的跑分無誤. intel 今年真係唔好過. 起碼打亂晒8月skylake-x 的安排. 今日傳10核的skylake-x也變成K系. X系可能要12核了, 咁年尾/出年年頭的coffelake 估計可能要超上5Ghz先得.

wow189 發表於 2017-2-28 01:38

intel 今年都好開心 因為發佈左全新5G基帶晶片,更會被下一代iphone裝配,成功搶到高通一部分市場佔有率。
煙廠都開始成功在可持續發展的移動通訊領域大展拳腳,更推出左16核Atom 晶片,不過A廠還停留在不斷萎縮的destop巿場上爭個你死我活,所以A廠今次未必威得耐,只能在對手忽視desktop巿場的時候才能威一威,直到煙廠重新重視desktop,A廠立即趴低。
煙廠多年都花費心血研發低功秏的Atom 處理器,積累不少低功秏技術的經驗,如今連16核atom都出埋,佢要出個全新的x86 destop 低功秏8核/16核微架構(非core架構)又容乜易,不過煙廠又衰完美主義,想等埋10nm成熟左先出,所以都要等多一兩年先會出,A廠頂多可以威夠2年。

咁點解會係ryzen有伏味呢?

回覆 5# hlebhleb

https://www.chiphell.com/thread-1709287-1-1.html
可以睇下呢個po,煙仔比左AMD好多限制

有無得發圍除咗枱機 仲要notebook市場佔到先得 同只講cpu 無其他配套(如底板)咁又點揮到呢?

咁點解會係ryzen有伏味呢?
hlebhleb 發表於 2017-2-28 04:37

大陸A黑最愛既標題黨,剩係個標題引起話題佢已經贏左

via HKEPC Reader for Android

N 年前INTEL cpu  底板(第一水)過左三個月就有問題.
連N記出switch, controller 又有問題(left sync problems)

你話amd Ryzen 第一水有冇問題, 第一個月就知

回覆  hlebhleb

可以睇下呢個po,煙仔比左AMD好多限制
Tonystark007 發表於 2017-2-28 07:19

篇野淨係講intel點樣維持market share⋯你講嘅限制係咩野?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone