[主機板] (小更新)求教MSI ASUS B350 X370 選擇, 另求教硬件插位

===============================================
已決定去馬! ASUS PRIME X370-PRO!
我同我朋友一齊去左海鮮坊訂

我: 1800X + ASUS PRIME X370-PRO
佢: 1800X + ASUS ROG Crosshair VI Hero

個價都唔錯

一開始, 本來我自己真係打算 1600X, 睇下有冇機會開核,
點知...我一路一路唔小心...差少少啦差少少啦....最後聽倒自己個心講4次一步到位
第一次就 1600X-->1700 估計無得開核, 開倒粒CPU都唔健康
第二次就 1700 --> 1700X  3.0GHZdefault 頻太低
第三次就 1700X --> 1800X 香港3C 中田個香港價見倒都唔開胃..不如美亞直上 1800X
第四次就 B350 --> X370 因為呢個POST!!!

之後咁就洗多兩千銀...
聽第五次可能會... ssd....EVO --> PRO.....
===============================================
準備去馬AMD了 決定了1800X
但底板還在考慮中

本身BUDGET 1800X 已經超曬.....所以想底版平D!
小弟唔會玩超頻, 所有野defualt.

有pcie sound card 一張, GTX1070*1
打算買 M.2 samsung 960 evo 256GB

1. 如果買睇返下面張圖, 我怕PCI express GP 同 PCI express slot
x370 同 b350 有分別...其實我都唔係好明白佢會差幾多, 同分別在什麼...求師兄們解答.

2. 另外我的sound card應該插在哪一條slot 先唔會影響 m.2 同埋 display card 個performance?

暫定睇中 3塊
MSI B350 TOMAHAWK
MSI X370 XPOWER GAMING TITANIUM
ASUS PRIME X370-PRO

3. 以小弟情況邊塊好

1. x370支援三路Crossfire或兩路SLI,另外PCI-E、usb、SATA port也會比B350多一些
http://wccftech.com/msi-am4-moth ... ice-amd-ryzen-leak/

2. 單卡非極限超頻而言,B350夠用。根據B350 TOMAHAWK的說明書,不論你如何插你的PCI-E Sound Card,m2 ssd依然是PCI-3 X4

性價比之選B350!

其實到而家都睇唔太明
6X SATA + X2 NVME, 即係插一條X2 既M.2 NVME SSD (普通NVME)可以插6個SATA?
4X SATA + X4 NVME, 即係插一條X4 既M.2 NVME SSD (暫時我識既得960 PRO?) 得返4個SATA 可以用?

就算係B350個人認為都唔買tomahawk...得6相(4+2?) 炸喎...仲要都開得幾貴下,6phase 板開$109.99??

唔怕等shipping既話就Asrock AB350/X370 killer
9 phase 12phase 開價比MSI牙石平

btw真係幾懷疑頭幾個stepping 以GF 14nm LPP binned同一般體質差幾多
差得二三百mhz 咁不如1700算 粒U平成$170 抵食好多下喎

但底板還在考慮中

本身BUDGET 1800X 已經超曬.....所以想底版平D!
小弟唔會玩 ...
patpatlee1231 發表於 2017-3-2 12:07

暫時睇香港定價, 1700X性價比遠高於1800X(相差$1200)
倒不如買塊貴少少嘅板超1700X, 我直覺覺得1700X同1800X體質差不多
你上到來應該會有好多人教你
根據之前經驗, ASUS BIOS係會比較容易超D

但底板還在考慮中

小弟唔會玩 ...
patpatlee1231 發表於 2017-3-2 12:07

俾我揀得1800X, 我唔爭在揀番塊靚啲嘅板

普遍反饋上限差唔多,買塊好啲板搭1700超得幾多得幾多

X370新晶片組對SSD或M2有沒有優化改善......以往AMD晶片組對SSD的速度落後INTEL很多....

X370新晶片組對SSD或M2有沒有優化改善......以往AMD晶片組對SSD的速度落後INTEL很多.... ...
ttboy-max 發表於 2017-3-4 01:20

SATA同M2都係直連CPU