[其他] 問少少嘢,有關洋垃圾

話說我個friend依家用緊3770K+980

佢最近想換電腦

佢主要係Photoshop,Sketchup,blender,寫code咁樣

budget 7K

只係換版,U,RAM

諗咗幾個可能性比佢,未得閒計Ryzen比佢

6800K + 16GB RAM + Sabertooth
vs
7700K + 32GB RAM + TUF Mark 1

但係我覺得佢應該唔會滿足,所以我諗佢可能會考慮洋垃圾

所以希望各位師兄幫幫手諗諗7K budget買版,U,RAM

可以考慮用E3-1字頭嘅Xeon U。

x99 +32g ram + 淘寶e5-2683 v3

啱啱死咗底板, 本來都係用3770K, 上咗洋垃圾, 但係而家 RAM 價勁貴, 唔抵買

PS / Sketchup的話, 其實7700K可能仲好過洋垃圾
未必個個action都支援多核
Blender就洋垃圾贏

啱啱死咗底板, 本來都係用3770K, 上咗洋垃圾, 但係而家 RAM 價勁貴, 唔抵買
hoktong 發表於 2017-3-3 01:16

個價真係好吸引

話說我個friend依家用緊3770K+980

佢最近想換電腦

佢主要係Photoshop,Sketchup,blender,寫code咁樣

b ...
chromechan 發表於 2017-3-2 23:35

3D rendering 看重CPU核心數量, 愈多核愈快完成, 所以Xeon CPU好D.

Ryzen 1800X
lamhoifung 發表於 2017-3-3 10:41

Ryzen 1800X x 2

hoktong 發表於 2017-3-3 01:16

CHING塊板有D貴,唔符合洋垃圾經濟實惠原則WOR