[記憶體] 請師兄分享淘 RAM 經驗...

https://world.taobao.com/item/54 ... .7700714.0.0.SWMOMf

想入 2683v3 雙路,配 ECC RAM,發覺最抵買就係一條過 32GB,總共入二條起機(用住先),因為呎價最平,係香港買就貴到訓街。

如果我塔車上去買,應該買邊隻牌子?有無辦法分辨真貨假貨?仲有保養問題一大堆,自問人品不太好,RAM 唔超頻都壞過 2 次,我係極品黑仔來。

intel 原廠主版(目標:INTEL S2600CW2R C612)一向售後保養好,唔易中伏,CPU 可以即買即試,但買 RAM 就 R 晒頭,係香港買就簡單,唔超頻,買永久保的產品攪惦,但要挨貴貨(被逼轉單路 X99),16GB 普通 RAM 要收我 900

淘 DDR4 ECC REG 32GB 最平見人仔 1350,太吸引,太伏,錢已 ready,只差呢樣,淆底,唔敢去馬,請有經驗師兄分享攻略,謝謝!

想入 2683v3 雙路,配 ECC RAM,發覺最抵買就係一條 32GB,因為呎價最平,係香港買就貴到訓街。

如果我 ...
rabi 發表於 2017-3-3 16:54

怕咩中伏...7日內可以退ga ma.....返黎唔得咪退返比佢咯.....咁都驚仲學人淘野?!

不過記得7日內退咯....

同埋電子野壞唔壞,睇彩數...無話伏唔伏的

回覆 2# 神田傲

頭 7 包換呢個我知,7 日之後又如何呢?主要係驚買假貨、貼紙 RAM...

師兄建議邊隻牌子好?如果可以 RMA 維修的,想優先考慮。謝謝!

聽講海力士HYNIX兼容好D,我之前買三叔個店主都問我用咩板,有機會唔兼容

回覆  神田傲

頭 7 包換呢個我知,7 日之後又如何呢?主要係驚買假貨、貼紙 RAM...

師兄建議邊隻牌子好 ...
rabi 發表於 2017-3-3 17:02

要保養好 首選jd>天貓>淘寶

DDR4 無假 Ram 住吧=0="

再加上 玩2683 唔一定要用ECC RAM 用返普通RAM都得

我早排先見有師兄POST入左兩條DDR4 ECC 16G 兩條1400銀 我當堂眼都凸埋

淘記D ECC全部都係OEM貨 SM961 都係OEM貨黎

>淘 DDR4 ECC REG 32GB 最平見人仔 1350,太吸引,太伏
你自己心裡邊都知, 哩個價一定係假架啦.

RAM 分三類,ECC Reg / ECC / 普通 RAM,
記得 check 清楚 MB Support 邊一類,先好買

回覆 8# HKMichaelKing

C612 晶片,指定 ECC REG RAM,而家唸緊單路板定雙路板,雙路板 1 CPU,雙路板 2 CPU,X99,三個方案,由於這部機是 7x24,ECC REC 會比較適合嗎?

睇岩呢個:

https://world.taobao.com/item/52 ... 4.0.0.8rlF1r#detail

貪佢可以上 HP 維修中心做保養,買之前會 check S/N