[其他] 肥花豪哥專業水冷中伏記

話說肥花有個叫豪哥既人專幫人砌水冷機,價錢公道之餘仲聲稱大陸自設廠房生產水冷零件,工具箱都擺住十幾萬巴巴閉閉咁

事情要由上年開始講起,有個舊客突然Whatsapp黎求救,話係出面搵左個叫豪哥既人幫佢砌左部水冷機,點知黎到部機快擰又未扭實,水管又條條都斜既,轉灣位又屈到起哂摺,由於呢個客要靚唔要命,最後洗千砍掉重練,而家用得好開心

去到今個星期初,有個客賣左部機比人一路都相安無事,後來機主因為部機有Freeze既問題搵左個叫豪哥既人檢查部電腦發生咩事,如果係散熱問題就上水冷,再順道同佢買左張GTX1080。豪哥就話部機火牛有問題換左一隻新既再幫佢上左水冷另再因機箱不適合安裝水冷再另購買新機箱(機主再三提醒要取回舊零件,但豪哥聲稱已當垃圾處理)
幾日後機主收返部機之後一開機已經70幾度,擺多一陣仲熄埋機,機主搞唔掂下拎左部機黎搵我求救,原來今次仲過份過上次,真係唔幫佢宣傳下都唔得,成個電腦業比佢搞灣哂

部機到手既時候,所有水管都係斜既,不過屈管既地方就無起摺,有進步

細心一睇,CPU水冷頭同CPU好似有一段距離,豪哥話係運輸果時整鬆左,禁返落去就OK

唔知邊度黎既CPU水冷頭螺絲,高左一節完全唔岩位

入完水兩蚊一粒既塞都慳返唔上,直接漏空,機主自己搵膠紙痴住

底版螺絲唔係上得唔好就係無上到

同機主講全新5年保既Zotac GTX1080水冷版打過上代理查詢後非香港行貨,水冷頭內明顯有幾隻水冷液既殘留物,二手當新賣,你係得

電鍍水冷排<-- 豪哥咁叫,我都唔知咩黎

收左人一舊水話會用液態金屬,點知一打開原來係淘寶$1支既垃圾,質問後又改口話只係顯示卡用左液態金屬,CPU無用,無佢咁好氣,唔拆黎睇啦

問題就黎
1. 顯示卡,機箱一望就知係二手,呃人都拎件新淨少少出黎呃
2. 點解會有人一粒i7 3930K+一張GTX1080會落一個120排,仲要疑似係鋁排
3. 拆左支Stand後CPU水冷頭掂到CPU,可以開機試試部機有無其他問題,點知一行測試部機就好似電熱式熱水爐咁水滾

事後因機主急用機,將CPU改回風冷,顯示卡因為無原裝散熱器關係繼續維持水冷,暫時可以開機用住先
當晚機主搵豪哥講數,要求退回部份款項或當交易取消全數款項,豪哥揀左後者收回所有零件及賠償已當垃圾處理既火牛及CPU散熱器,同時退回舊機箱及舊卡GTX780Ti(張卡到機主手時一塵不染,明顯為重售做好準備 ),同時好驚比人擺上網唱佢 咁更加要唱下佢幫佢宣傳下佢咁優質既服務

最後今日成部機重新搞過哂,一切轉回風冷,購入真全新GTX1080及火牛一隻,完工圖

所以有時水冷就算自己冇時間整比人搞, 都要知發生緊咩事.

個 ID 係 hoxxxxxxxx 果個?

入完水 機主用膠紙痴番果張相
真係笑左出黎

一睇圖見D水冷就知係笑料,

個 ID 係 hoxxxxxxxx 果個?
doggiestyle 發表於 2017-3-16 01:12

電話9886xxxx 提防假冒

入完水 機主用膠紙痴番果張相
真係笑左出黎
風乂KinZ 發表於 2017-3-16 01:15

係豪哥入完水就交機,機主見佢咁樣漏水幫佢痴膠布

CerveloK 發表於 2017-3-16 01:23

可能我講得唔好sor
我意思係張相 覺得搞笑

電話9886xxxx 提防假冒
CerveloK 發表於 2017-3-16 01:22

石陰東村果條 xx

CerveloK 發表於 2017-3-16 01:23 AM

唔驚中途搬運過程中漏水出來?