[中央處理器] [Digital Foundry] 極專業Ryzen 1800x review

相信唔少人都有留意Digital Foundry既review,不過個英國佬放左排假,所以而家先出review。
但亦因為咁,佢有好多野可以參考,單線效能、SMT on off、Windows Battery Scheme之類佢都有試。
https://www.youtube.com/watch?v=TId-OrXWuOE

簡單講:
1. Rendering同6900k差唔多,甚至有D位勁過佢。
2. 單核效能影響唔大,6900k效能相近,但打機勁1800x唔少
3. SMT on/off 有影響,但有D game會off順D,有D game on順D
4. 1800x唔係輸晒,7700k Average高,但複雜場景大跌時,1800x跌得少好多。
5. 1800x 超頻能力太差,如果玩Intel,超一超可以玩多排
6. 即使Ram快,但其實對CPU都唔算大影響。Intel 4% FPS增長 vs AMD 7%
7. 1800x disable 2個core理論上就係1600x,gaming test 六核同八核幾乎冇變,打機可以等1600x
8. 其實我未睇晒

Thanks for sharing

個人傾向買1700(如果要玩8核),性價比較高

Thanks for sharing

個人傾向買1700(如果要玩8核),性價比較高
Free888 發表於 2017-3-20 13:20

同意,1700輕鬆超上3.7GHz 3.8GHz已經同1800x差唔多,好彩仲可以1.3xV 3.9GHz,勁過stock 1800x
唔係超得多既話,3.9GHz 1.35V以內,風扇錢都慳埋

同意,1700輕鬆超上3.7GHz 3.8GHz已經同1800x差唔多,好彩仲可以1.3xV 3.9GHz,勁過stock 1800x
唔係超得 ...
gserli 發表於 2017-3-20 13:26

同意,開始時冇人估到1700可以超到/好超過1700x/1800x

根據外國某鵰網
1700同1700X體質差異輕微
1800X就明顯有特挑過, 能上更高頻

至於超頻後既能耗比大家心裡有數

回覆 6# Euterpe

消耗睇溫度而定. 但呢啲污糟野. 建議搵完後再問我. 7700K未改簡直係惡夢. 1700 係性質不明. 只知道 1700X, 1800X 係值得考慮. 另外, 軟件點編譯都有啲關係.

另外, RYZEN設計屬於合用再加多少少. 如果閒置時好利害. 即暗示上升速度比INTEL慢

搞錯呀我開冇人睇你開就有人睇

witchard master race
1112311123 發表於 2017-3-20 14:56

咁你個post真係沉得好快,明明我日日都睇epc,我都睇唔到你個post
同埋段片太長,相信好多入post既人都淨係睇兩行字

同意,開始時冇人估到1700可以超到/好超過1700x/1800x
samhcl 發表於 2017-3-20 13:42

諗起當年XP 2500+同目3200+
仲有X4 955同965
都係旗艦次旗艦粒U一樣,只係體質時脈唔同
通常次旗艦都係大賣

1800X 唔超得真係有點失望