[操作疑難] 間中多開VM/間中打機,應該點升級好?

依家用緊
[email protected]
24GB DDR3 RAM
ASUS P8Z77-V
其他配件略...

用途: 間中多開VM / 間中打機
依家我既情況係多開VM , CPU Usage about 70%-100%
BUT RAM 一定唔夠

如果依家將8GBx3 轉哂做 16GB DDR3 RAMx4 (但係塊板好似剩係SUPPORT MAX 32GB)
係咪好傻仔?

有冇多核多線程洋垃圾介紹? (愈平愈好)(IN BUDGET都講黎聽下)
BUDGET 2000-6000 MB RAM+ MAYBE(CPU+MB)

1: Check 下HKEPC 交易區 或 系統組件 區.
有些人要換機 而用不到DDR3. 你不如問下佢哋sell 粒ram(或二號機)卑你, 好過高登翻新價.
買條ram (二手)

SSD + display(新機用到)
最重要是留返的錢直上1151

2: 如果換機, 最少三換 MB/CPU/RAM(assume 32gb) (intel 7th gen (i7/i5)/ryzen 未穩定 ).
火牛和機箱就睇你須唔須要.
SSD(m.2/2.5") 差不多是必用(boot 機/program)
Display card 可以搬來用住(E排有新卡出)
3: 舊機也可以multi use (e.g 1st computer daily use/vm  2nd computer, games.) or 益下hkec 二手區( 補返啲水好過total lose)

16GB DDR3根本不存在
就算有既都係for server用
16GB DDR3L就有, 但係根本買唔到, 外國搵到都天價
另外3770K先天32GB RAM max, 冇得再上(Intel焗人上X79插8x8GB)

以你既情況, 應該X99 + e5-2683 v3最大路
8 x DDR4最多上到128GB

依家用緊

其他配件略...

依家我既情況係多開VM ...
geffon 發表於 2017-3-23 01:00

小弟之前同你CONFIG一樣, 底板限制之下, i7-3770K 好似已經貼頂
砍掉重練比較快同方便
我成SET野賣曬都有2千幾, 咁可以幫手BUDGET買全新,

而家呢一刻, 一係X99 一係Ryzen
我個人意見緊係有新買新A_A
1700 + ASUS PRIME X370-PRO
唔想AMD就等X299

X99 + e5-2683 v3 都係唔錯選擇!

16GB DDR3根本不存在
就算有既都係for server用
16GB DDR3L就有, 但係根本買唔到, 外國搵到都天價
另外3770 ...
KinChungE 發表於 2017-3-23 10:06

唔該哂CHING 先,e5-2683 v3 係咪要配返ECC RAM ?

唔該哂CHING 先,e5-2683 v3 係咪要配返ECC RAM ?
geffon 發表於 2017-3-23 10:18

唔需要ECC RAM
調翻轉講, X99一定要用非ECC RAM先得, 即係普通desktop RAM

依家用緊

其他配件略...

依家我既情況係多開VM ...
geffon 發表於 2017-3-23 01:00

64G ram(16g x4) +8c16t + mb

2仟左右 開vm一定夠,打機就唔知你打咩

呢個budget 一定系最平.....你而家買 ddr4 64g ram 都已經過2000了

再唔系好似我咁分開兩部....一部日常用機...一部vm機(7x24)

唔一定, 我都係 2683 + X99 + ECC DDR4

我係同樓主同一個 config 轉
3770k
4 x 8G DDR3
Asus Z77-V Pro

to

E5 2683 V3
Asrock X99
16G x 2 DDR4 ECC

建議RYZEN 7 + X370 + 64gb
E5梗食炒價雞血提升又不大,身痕係要玩E5既2669v3 qs 17xx-19xx