[操作疑難] 機箱正/負風壓的問題

用緊部 HTPC 只有一個 12"case fan 在後面抽出熱風 (圖一)
我理解係用緊負風壓
手擺case前面感覺到:
- HDD bay 正前方有鮮風抽入case, 力度比例大概 6 out of 10
- HDD bay 下面既入風口都有鮮風抽入case, 力度比例大概 4 out of 10
如果加兩隻4cm case fan 仔在HDD bay 下面抽風入 case, 盡量達成正風壓 (圖二)希望少d塵 motherboard 散熱好少少 (補充: CPU只有heatsink無cpu fan)
請問會影響現在 HDD bay 6力度, 下面既入風口4力度的比例嗎? 會唔會極端到  HDD bay  無風入?

側面圖

得2把4cm點都唔夠1把12cm大風, 剩係計風扇個吸風面積都冇得比
正正經經勤力清塵把啦

回覆 2# youarehere

現在真係好吸塵
機箱前面個隔塵網個幾星期就積滿塵
拆左個網即時涼3~5度

就算塵方面搞唔好, 都想加左兩把 4cm 後 motherboard 果格涼d, 但最怕變成全部風由下格入搞到 HDD 位仲熱左
暫時睇你講法加左 4cm 好似有可能做到 HDD bay 5, 下面既入風口5。 如果係都唔錯, 起碼 motherboard 一定會涼番少少先

回覆  youarehere

現在真係好吸塵
機箱前面個隔塵網個幾星期就積滿塵
拆左個網即時涼3~5度

就算塵方面 ...
勁爆小朋友 發表於 2017-3-23 18:56

加左扇都仲會係負壓, HDD位一樣有風入

加左扇都仲會係負壓, HDD位一樣有風入
youarehere 發表於 2017-3-23 18:59

機箱宜家用緊哩把
最高風壓 10.92mmH2O 不過由 motherboard控速
平時行20~30% 轉速, 估計風壓無咁高

打算買哩款 4cm 用 12V/7V/5V 減速線揀適當速度
但睇佢最高風壓一把已經10.57mmH2O
當只用一把行全速係咪已經做到正風壓?

有樣野仲未清楚, 假如正風壓, 係咪 HDD bay 位一定無風入?

機箱宜家用緊哩把
最高風壓 10.92mmH2O 不過由 motherboard控速
平時行20~30% 轉速, 估計風壓無咁高

打 ...
勁爆小朋友 發表於 2017-3-23 19:31

正負壓係睇風流量(cfm/m3 min)
風壓只係代表穿透力高低

正壓差嘅話,hdd會變做有風由內吹向機外,但因為食左mb嘅廢熱,散熱效果會差左

正負壓係睇風流量(cfm/m3 min)
風壓只係代表穿透力高低

正壓差嘅話,hdd會變做有風由內吹向機外,但因 ...
youarehere 發表於 2017-3-23 21:43

原來係咁, 師兄解釋清晰, 明白多了
照咁睇好似師兄所講要做到正壓應該好難

重新評估後, 假設後面的 12cm fan 行 30% 轉速 = 113.11 x 30% = 33.9 CFM (明白 CMF 唔係 linear, 純假設)
前面兩把 4cm fan 各接駁 12V molex 行全速 = 10.10 x 2 = 20.2 CFM
結論整個 system 仍是負壓, 下格會比之前大風量了, HDD bay 位仍有風由外吹向機內但可能會無之前咁大風, 比例可能變成 上3下7?

謝回覆

原來係咁, 師兄解釋清晰, 明白多了
照咁睇好似師兄所講要做到正壓應該好難

重新評估後, 假設後面的 12c ...
勁爆小朋友 發表於 2017-3-23 22:22

因為機內空氣要平衡(質量守恆), 所以扣左2把4CM嘅風量後, 空氣會由全機箱咁多個窿入去
假設你部機除左風扇位, 只有HDD位有洞, 剩番十幾CFM風會由HDD位吸入去
如果部機有其他明顯嘅窿位, 可以搵野封左佢

唔怕啲塵積得快嘅話, 果把12CM唔駛特登較得太低轉

其實機箱多唔多塵 都關你使用環境事
周圍乾淨D 箱都少塵D