[操作疑難] RyZen 7 VS 2683 v3 分析~

MOUS TEA CALL丫, 大部份都係intel win...

http://www.technikaffe.de/cpu_ve ... xeon_e5_2683_v3-506

係 特別係Price呢項嬴左3倍有多

係 特別係Price呢項嬴左3倍有多
gundamdxhk 發表於 2017-3-26 14:05

我想這裏99%人是以x手洋垃圾2683 vs 全新0手MSRP R7,以processing power 和價錢作比較,而得出各自心目中的c/p 值。(曲定直我已分不清。)

其實無問題,也再証明Intel的技術和能力比A記早/領先多年(舊cpu已有而家新cpu的能力;玩家反正不太care power efficient)。

我想這裏99%人是以x手洋垃圾2683 vs 全新0手MSRP R7,以processing power 和價錢作比較,而得出各自心目 ...
samhcl 發表於 2017-3-26 14:20

Power efficiency先係最重要同最賺錢的地方
如果唔係既話, d大企業就唔會將E5-2683變成"洋垃圾"賣出來啦

我想這裏99%人是以x手洋垃圾2683 vs 全新0手MSRP R7,以processing power 和價錢作比較,而得出各自心目 ...

你真係當Intel同AMD會care呢個洋垃圾市場

係既 買架00年寶馬3系1萬蚊
全新爛鬼jazz都要20萬,大家都係行盡100km/h姐

呢個數據應該係未將 2683 3Ghz x 28T 解鎖

係既 買架00年寶馬3系1萬蚊
全新爛鬼jazz都要20萬,大家都係行盡100km/h姐 ...
gundamdxhk 發表於 2017-3-26 14:33

Hahaa....
Actually ... these kind of comparison just for fun mostly... True working / company should not buying any n hands old CPU for PC building for works...

The comparison actually for those "Player" --- especially now there are OC patch for old Xeron.... Player sure extra exciting.

我買左2683都覺得ryzen勁
買得過
總之少核時代一早應該完