[主機板] 現時Ryzen B350M 邊塊最好?

念住入手Ryzen 5 1600, 唔知買邊塊好

網上面都好少資料

念住入手Ryzen 5 1600, 唔知買邊塊好

網上面都好少資料
gn01119056 發表於 2017-4-5 18:13

ASUS 華碩 PRIME B350M-A B350, DDR4, AM4 Socket, USB3.1, M.ATX M/B        HK$ 690

宜家AMD要等新BIOS,唔想做孤兒仔勸你揀ASUS

樓主要大板定細板?

ASUS 華碩 PRIME B350M-A B350, DDR4, AM4 Socket, USB3.1, M.ATX M/B        HK$ 690

宜家AMD要等新BIOS,唔想 ...
Advanced Ivan 發表於 5/4/2017 23:18

但睇返ASUS佢D配置,除咗USB3.1*2之外,聽人講個layout小小怪
窮人救星就相比起其他版叫大路小小同有用盡佢個bus bandwidth,似樣小小

但睇返個隻升bios post, asus個軟件真係屈機
好難揀

回覆 4# bam1a

如果唔打算用盡d port /slot 當然係bios 行先
如果用得盡其實都可以考慮x370

回覆  bam1a

如果唔打算用盡d port /slot 當然係bios 行先
如果用得盡其實都可以考慮x370  ...
marcochl 發表於 6/4/2017 01:52

宜家無x370版,x300都冇隻
咪得b350m

要買MATX版, 多謝提點, 會買ASUS

宜家AMD要等新BIOS,唔想 ...
Advanced Ivan 發表於 2017-4-5 21:18

係, 買大牌子唔怕無BIOS update

當然係買ASUS啦

等細板出多D先,穩定D
Amd都係用兩條ram,四條被降速。
都係選兩條板,四條唔會用。
微星B350M game pro,
技嘉AB350M HD3。