[主機板] 就嚟6月,塊ASUS X370 PRO仲未出新BIOS,想換新板求推介

無辦法接受買返嚟的RAM行得2133,
想上2666要加電壓同CL要拉到18至行到,
所以想換新板,想買埋穩穩定定冇咁多BUG的板,
求推介:

1. GIGABYTE GA-AX370-Gaming 5
2. MSI X370 GAMING PRO CARBON

見過有人用第2嗰塊板,
16GX2 RAM可以穩上3200 (1.35v),
但係用料好似第1嗰塊靚啲,
你哋點睇?

我看了好多Posts, ASUS 好似對 RAM Support 己經比其他牌 AMD 版好
你換其他可能仲差... 主要係 AMD 未Fix到呢個問題, 要看 Ram Chips 相性

不過換個角度, 落到2133行到, 行2666可能對 CPU 來講己經係 O.C.
試下平衡點行 2400? 如果有錢當然可以玩多塊, 不過禁計法成本都夠上 X99...

無辦法接受買返嚟的RAM行得2133,
想上2666要加電壓同CL要拉到18至行到,
所以想換新板,想買埋穩穩定定冇 ...
Vista 發表於 2017-5-20 22:23

留意asus 佢個ram 支援係5/18 更新左,你去看看,入面update 左好多ram 行到docp 2666
應該就快出新bios ~

我用緊asus 350 .大家個bug 都一樣, 等緊 AGESA 1006
同埋今早你外國網,有人有CROSSHAIR-VI-HERO 個beta bios
https://www.reddit.com/r/Amd/com ... 6h_with_agesa_1006/

所以耐心等等~ok

留意asus 佢個ram 支援係5/18 更新左,你去看看,入面update 左好多ram 行到docp 2666
應該就快出新bi ...
EO 發表於 2017/5/21 00:01

個QVL 唔好信到足,我果SET RAM就係有喺個list裡面,都行唔足2666 (除非加壓同加CL至上到)

回覆 1# Vista

你果對咩ram?

我用緊corsair 16G x2 3000Mhz + C6H, 行到1.35v 2666, CL16-15-15-36 wor

PS: 岩岩用ProcODT 80Ohm, 1.4v , 17-17-17-37, 對ram 行到2933
另外p-state 3.95ghz

asrock x370 gaming k4
3200 c16 賊船led
[email protected] 使用中

ten123456789 發表於 2017-5-21 02:49

同一塊版 ver 2.3 ....懶得上 2.4 (直接等 AGESA 1.0.0.6)
corsair dominator 3000 c15
點都上唔到

ten123456789 發表於 2017/5/21 02:49

點解唔上返3200?拉高CL話唔定上到喎

回覆 8# Vista

我要18-18-18-18-36 再加到1.4V先用到3200
我寧願要返低少少CL既2933

反正都係等佢個新BIOS

ASUS先好喎, 其他果啲(尤其MSI)