請問買平 display card ... 建議

1. 不打機

2. for watching 高清電視 (實時 或 播改 file) ,
      card 要有硬解功能嗎 ?

3. which one ?  GeForce or  RADEON ?

4. 要價錢合理地平的

你要咩輸出,VGA DVI HDMI?
RADEON低階都有HDMI但DRIVER比較麻煩,
GeForce易用但少有原生HDMI輸出,睇你要咩~

ati 卡插好後接番條 hdmi 線即刻有畫有聲;
gf 卡插好後接番條 hdmi 線只有畫無聲,唔知要點搞先至有,比較煩d。

原帖由 oldtreenew 於 2009-8-27 16:40 發表
ati 卡插好後接番條 hdmi 線即刻有畫有聲;
gf 卡插好後接番條 hdmi 線只有畫無聲,唔知要點搞先至有,比較煩d。

ati都要裝driver
N卡係要係底板用條線插落顯卡
然後hdmi就有聲

原帖由 kwokhokay 於 2009-8-27 16:59 發表

ati都要裝driver
N卡係要係底板用條線插落顯卡
然後hdmi就有聲

所有卡都要裝 driver 啦,所以呢個唔係問題。
我買張 9800gt 都無條線,係咪要另外配番個條線,駁好先自動有聲?

回覆 4# 的帖子

原帖由 s 於 2009-8-27 17:02 發表
飛線質素係好唔得
唔係話onboard 有幾勁就可以飛到幾勁出黎

XP要裝driver, Win7 會自帶HDMI driver 幫你裝埋
樓主純粹硬解唔要advanced video settings可以買張最平既, 市面上任何一張主流品牌既卡

要搞呢樣搞果樣, set下畫質既, 就買最平既4650

原來係XP要裝
之前插張A卡落去試左好耐都冇聲
原來仲要上網down
但說明書又唔講

回埋上面應該係包埋
如果冇可能係你張卡冇得插
至於d聲係點唔清楚
因為未試過

回覆 7# 的帖子

原帖由 juno9 於 2009-8-27 14:08 發表
你要咩輸出,VGA DVI HDMI?
RADEON低階都有HDMI但DRIVER比較麻煩,
GeForce易用但少有原生HDMI輸出,睇你要咩~

VGA or DVI

原帖由 s 於 2009-8-27 17:02 發表
飛線質素係好唔得
唔係話onboard 有幾勁就可以飛到幾勁出黎

XP要裝額外裝Audio driver; Win7 會自帶HDMI driver 幫你裝埋
樓主純粹硬解唔需要advanced video settings可以買張最平既, 市面上任何一張主流品牌既卡 (GF 8400, R2400果堆都夠)

要搞呢樣搞果樣, set下畫質既, 就買最平既4650

請問 advance video settings 有 d 咩架 ?