[開箱] {開箱文}單 PCB GTX295 解體 + 換散熱膏 {06, Vantage P 已發佈, 只欠 Vantage H}

=P

未有 game test / benchmark (屋企個芒出到 1024*768 而已 )
要等到個仔比返個爸先可以借到佢個 mon 黎試

Index:
換散熱膏: #2
溫度測試 + 卡, 箱齊影: #3
測試 Benchmarking: #4

{大家... 有關張卡既野 / mb 既野... 要問就快了... 個仔只會留響度一個星期... 下星期二會有人黎拎返走 }

岩岩琴日幫 fd 砌左部萬元機, 咁岩又見到有張 zotac 295 賣 $35xx, 本身幫佢砌 285 既我即刻轉軚砌 295
先睇相!

zotac 295

裏面有:
一本說明書
兩個 6+2 pin 轉插
3DMark Vantage
GRID
Driver 碟
DVI <--> VGA 轉頭
DVI <--> HDMI 轉頭

單 PCB Zotac GTX295

兩個 DVI 頭

m/b 喎... EVGA SLI LE

先上機

張卡溫度... 開左側板 furmark 都 8x 度

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

====拆卡篇====

=P
第二日 (今日), 出左去幫另一個 fd 左個 Hyper 212 plus, 經得我買, 當然要比我試下架啦
亦買左兩把鐮刀, 亦響 A-Sir 度買左支 GELD Extreme

====拆卡篇====
先拆頂蓋, screw free 的

兩個 Core HS

拆開兩個 HS 後見到兩個 Core

原裝散熱膏... 覺得點... 自己認為了...

岩岩先發覺... 原來自己係冇影到卡背完整既一面.... 得依一張已脫散熱片的:
拆散熱片果度係最多 screws...

依邊係左邊... 見到 7 粒 GDDR3 顆粒...

到右邊... 當然有另外7粒...

拆左風扇果個蓋
有師兄可以話比我聽... 果兩粒綠色野係咩黎?
edit: 岩岩有師兄話係 nf200SLI 同埋 nv102 chip

大大隻字寫著 G200 (冇左個b字 後面果個 B3 代表左?)

大圖

塗完散熱膏, 放回兩個 HS

後補卡背相:

測溫 + 卡影

=P

換左散熱膏後, 溫度有冇明顯改善?

full load 都係8x度...
不過, 今次 8x 度係關左側板, 所以... 係有進步到的

====卡影 + 箱影====

附加 Hyper 212 plus

遠觀

測試

=P
突然之間, 佢比我 run 1280*1024, 咁當然即刻跑左轉 Vantage 同 06 啦!!

全部 benchmark CPU OC-ed to 3.4GHz

先黎 3DMark06

再黎 Vantage

最後... 即管開一開 PhysX 黎 run 下吧...

run 左次 RE5...
一如所料... 全部爆哂

============分隔線==============
換左 hyper 212 plus 之後....

d人話 i7 好熱... 真係好熱... 用 stock 真係攞你命... 去圖...

未換之前 (開左側板的):

換左之後 (關左側板的):

係低左dd...

圖在哪

原帖由 ~飛兒~ 於 2009-9-2 20:42 發表
岩岩琴日幫 fd 砌左部萬元機, 咁岩又見到有張 zotac 295 賣 $35xx, 本身幫佢砌 285 既我即刻轉軚砌 295
先睇相!

zotac 295
[local]1[/local]

裏面有:
一本說明書
兩個 6+2 pin 轉插
3DMark Vantage
GRID
D ...

How much for  Hyper 212 plus??

原帖由 devil1981 於 2009-9-2 20:47 發表
圖在哪

寫到明未完成, 當然未有相

版主可以先封 post 嗎?

回覆 1# 的帖子

點解我睇唔到圖

原帖由 kinkinpoon 於 2009-9-2 20:52 發表
點解我睇唔到圖

點解你地唔睇下個 title?
知唔知咩叫未完成?