[教學] [超wow分享] 4670 voltage tweak w/ RBE

大家好, 我都知wow左好耐,只係今日第一次試用rbe w/o pci display卡 , 只係幫同係無經驗既朋友們打支強心針咁解

是日所用物資:
sapphire hd4670 1GB gddr3
rbe1.20
atiwinflash2.0.15

為表真實, 都係比少少相先
外盒

delux機箱

機內

雖然唔叫好清楚, 大家應該見到張4670係 single slot,用公版hs嫁
表示左d咩呢?表示左 今日full load 86度, 比iceq版高左足足20度 , 當然, 呢個只係為4670降壓既原因之一, 另一主因係想省返少少電

要點改呢?以下係步驟。
1. 下載 RBE 及 ATIwinflash   (p.s. RBE 強烈建議使用1.20版, 1.21版o係今次實驗中未能成功認出由ATIwinflash 2.0.15 acquire既bios
2.運行ATIwinflash , 按儲存,將bios 取出, 建議放返同winflash同一folder,方便搵返

3.運行RBE, 按load bios, 將頭先save左既bios.rom 取出, 再去clock settings
  o係呢度, 要講一樣野, 由於gpu有體質之分, 強烈建議大家先降到1.20,再下試1.15.......不過邊個打邊個呢?請見下圖:

由於0.9v已經係最低, 所以powerplay方面可以唔理, 但唔好搞default, 一陣set錯野就連野都冇得睇:funk: .........咁搞咩呢?搞3D, 我之前上網search個幾個鐘(真係幾個鐘 ) 最多都係得4650 既電壓,仲要係一般評測見到......由於4650同4670既core非常接近, 所以用作參考
以下係連結(抱歉, 呢個係人地BBS黎, 但由於D INFO好有用, 所以唯有照post )
http://bbs.cbifamily.com/showthread.php?p=464654
由以上連結得知 1.15v應該4670(4650?)行750/873既最低電壓, 所以本人先前就把心一橫, 將3d電壓, 由1.25降到1.15
4.將改左既bios save 做另一個名,再行ATIwinflash, 將改好既bios load入ATIwinflash, 再按"程序", 佢就會開始改bios, 請o係按"程序"之前, 將所有atiwinflash以外既programme close左先, 萬一寫bios時有d咩事情, 你就捉蟲喇  
5. 改用就reboot, 再行15min furmark睇睇    小插曲:我張4670降左1.15v後試用ccc超到800/923行,過到10mins,但就快700秒就reboot左, 即係其實個頂應該係760/770,但為左穩定性, 乖乖地用返750啦
降左做1.15v, 有冇用呢?
fullload由86度-75度 ,叫唔叫有  (完全冇performance lost, 你係全賺 )

插曲之二: 點解會建議大家唔好改d clocks呢? 因為我頭先試過,結果攞黎搞, rbe1.21唔認bios, boot機藍畫面, 冇signal,咩都試哂, 搞左40mins先搞返好  而我搞咩呢? 只係將mem clock由873改做950(之前用river tuner 試過可穩行 )咁大家take唔take個risk呢.....我會選用返cccset到900行算數

以上
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

買左幾錢....

原帖由 33500446 於 2009-9-3 19:14 發表
買左幾錢....

上年12買, 用左785個大洋
e+都仲要差唔多600, 比4850保值得多

我用iceq版4670~~唔知點解硬解睇高清會系full load

物唔系GPU300/RAM500

有無人知呢? thx~~

原帖由 Ironman 於 2009-9-3 10:11 PM 發表
我用iceq版4670~~唔知點解硬解睇高清會系full load

物唔系GPU300/RAM500

有無人知呢? thx~~

default 係 750/900

原帖由 dg4602 於 2009-9-3 22:18 發表

default 係 750/900

但我uvd系gpu300/ram500播

真係一篇好WOW既分享, 支持

回覆 1# 的帖子

UVD 同 powerplay 改低電壓重有用
3D 就一定唔會改低
費事過過下關 hang 就無謂

好多卡包括你張無 VRM
所以個 BIOS voltage 是固定的
修改上面 d 電壓要跟返個 table.

用 PWM VR 個 voltage register 是可以修改的

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 豬頭宅男 於 2009-9-4 08:45 發表
UVD 同 powerplay 改低電壓重有用
3D 就一定唔會改低
費事過過下關 hang 就無謂

好多卡包括你張無 VRM
所以個 BIOS voltage 是固定的
修改上面 d 電壓要跟返個 table.

用 PWM VR 個 voltage register 是可以修改的

ching言之有理 , 不過我對rbe唔熟,只係識basic野
對於powerplay同uvd既電壓, 其實我比較有保留, 此終改powerplay電壓風險高太多, 亦無太多相關資料指出rv730一般可以降到幾多

一改得低左的話, 張卡未入到WINDOWS就hang左, 改都改唔到,又變捉蟲......用onboard display之前試過係會detect唔到張4670,所以都唔敢做太大動作, powerplay一logon o個下就係, 一改錯就大件事

建議試試game穩唔穩定