[開箱] {開箱文} Sapphire HD4890, 換散熱膏 {已出 test!}

=P
之前講過, 砌 i7 + 295其間, 有另一位同學都砌左另一部機, 玩 4890

先去圖!

個人認為, 包裝外觀不太掂

配件:
DVI <--> HDMI
4 pin 轉 6pin  *2
VGA <--> DVI
CrossFire Bridge
Driver Disk
仲有一個 program, Arcsoft 的唔知咩野... SimHD.... 好熟口面... 好似係令唔係高清既畫質都變做高清?

DVI, HDMI &............ DP! yes Display Port!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

頂, 死人firefox, 打到就黎打完時同我 hang Q 左
好, 再打過 = =
=P
琴日講到 i7 + 295 好熱... 谷著要幫佢換散熱膏, 從而睇到粒 G200b die size 有幾大....
今日玩到 4890, 當然想睇下 ATi 粒 die 有幾大... 所以借度意幫佢換左散熱膏, 一家便宜兩家着嘛

散熱膏, 當然又係 A-Shop 果隻啦!
如果 A-sir 睇到依個 post, 想話你聽, 琴日果支係用落我果位用 GTX295 既fd; 今日買果支係用落果位用 HD4890 既 fd, 而唔係兩支都用落同一部機, 今朝你提醒我時一時諗唔起你可能誤會了

鬆開四粒 screw, 就見到粒 die... 明顯細好多

粒 die 可以用黎照鏡

改一改 focus, 就見到 die 上既字了

Qimonda memory , 有師兄可以解讀嗎
[edit]IDGV1G-05A1F1C-40X          DDR5-1000, 1.5V, 32Mx32          PG-TFBGA-170-150
thz alt51

拆開另外既 HS

見到一堆野... 係.... (請指教 )

每粒獨立電感上都印有 Sapphire 既字樣
btw, PCB 上面畫左個圈... 但上面有冇電容, 偷工減料了

上返 screw 就搞掂, 比起 GTX295 易好多... 不過.. 冇得比既...

====測試區====
=P
好... 今日有機會 run benchmark 了....
所有 Benchmark 個 GPU Clock 都係 default

先黎 furmark 睇溫度...
tbh... not promising
即係話如果唔換散熱膏... 應該上 8x
熱? 你睇埋下面d相就知點解的了

======================================================
@CPU Speed: 20*150
先黎 3DMark06

3DMark Vantage

======================================================
個分... 唔太鐘意... 由其是 CPU 得 3.0GHz... 所以............ 決定超多d!
@CPU Speed: 20*170
06即刻高左

GPU Score 破萬了

既然有時間, 跑埋 H 先

跑完個 vantage, 即刻 hang 機
即係 20*170 唔穩定
(我玩野, 挑戰難度, 降左壓但拉高左個 frequency )

卡 + 機箱照

大家, 明點解咁熱啦張卡... 個 case 係 CM334

我fd換左 hyper212 plus, 真係岩岩好, 高多1mm都唔得.... 好明顯... 個 cooler 係為配合個 case 而設計的 (or vers versa)

SIM HD 測試

依個測試可能要過多一兩日先有, 我要慢慢試個 SimHD program....

你d同學個個都咁富貴既

原帖由 wingho2020 於 2009-9-4 01:22 發表
你d同學個個都咁富貴既

兩個黎緊依年升大一, 都係好似我果時咁, 打算砌部機過英國用三、四年....

ram details

http://www.qimonda.com/graphics-ram/gddr5/index.html

IDGV1G-05A1F1C-40X          DDR5-1000, 1.5V, 32Mx32          PG-TFBGA-170-150          in production

點解唔要 Vapor-X ,
而揀 Normal Version ?!

原帖由 s 於 2009-9-4 01:49 發表
送埋SimHD plug-in幾好喎
可以附上SimHD既DVD test嗎? 而家佢可以用ATi Stream 同nV CUDA去倍線

唔知包唔包埋佢本身個player

未用過個 program... 要小小時間試..
想問個 program 係咪一定只有用得響 sapphire 既卡? flash 左做 Asus 既 sapphire 4770 用唔用得的?