有無方法可以熄顯示卡來節省用電?

如果一部電腦有ONBOARD DISPLAY (D-SUB)
再有一張顯示咭例如GEFORCE (DVI)
而個MONITOR就可以插D-SUB同DVI..
咁我用D-SUB插ONBOARD DISPLAY
DVI插顯示咭...
咁有無方法..我響需要玩GAME時才用顯示咭(DVI)..
而只係睇下網頁上下HKEPC時..
響個MON SWITCH返就用D-SUB.
而熄左張顯示咭黎節省用電?
或者有無其他類似方法可節省電?
(不考慮DSUB畫面比DVI問題的話)
THX CHING

ATI powerplay 已經做左好耐呢樣野
2D 時降頻
3D 時先昇返上去

5 系響 idle 時非常出色

原帖由 豬頭宅男 於 2010-1-8 16:44 發表
ATI powerplay 已經做左好耐呢樣野
2D 時降頻
3D 時先昇返上去

5 系響 idle 時非常出色

原來有架..哈..
N系有無架?我想買N系

原帖由 34C 於 2010-1-8 16:49 發表

原來有架..哈..
N系有無架?我想買N系

N係都有

但係唔係真係好似樓主講咁要同時插兩條線先會用到呢個功能?
我個mon得一個d-sub -.-

原帖由 34C 於 2010-1-8 16:39 發表
如果一部電腦有ONBOARD DISPLAY (D-SUB)
再有一張顯示咭例如GEFORCE (DVI)
而個MONITOR就可以插D-SUB同DVI..
咁我用D-SUB插ONBOARD DISPLAY
DVI插顯示咭...
咁有無方法..我響需要玩GAME時才用顯示咭(DVI)..
而只係睇 ...

索性關左個onboard 佢
都慳倒小小

應該話,用add on 3D display card時,如不要高效3D效能時,佢用自動降低效能同電壓,風扇都慢埋.

如真係慳電環保著想,玩game要求降低少少,用d唔洗另插電o既display card會直接d.

原帖由 wing1234 於 2010-1-8 05:28 PM 發表

索性關左個onboard 佢
都慳倒小小

請教大大要點關? 係咪唔插底板個onboard 就得?

原帖由 obym 於 2010-1-8 17:51 發表

請教大大要點關? 係咪唔插底板個onboard 就得?

應該係一開機BIOS SET DISABLE ONBOARD DISPLAY..
有錯請指正

原帖由 34C 於 2010-1-8 18:33 發表

應該係一開機BIOS SET DISABLE ONBOARD DISPLAY..
有錯請指正

對呀
無錯