顯示卡係1+1=1???

各位前輩
我想試下玩SLI,但家陣一張$2xxx都好勁.........
咁我應該買兩張$1xxx玩SLI好呀,定係買一張$2xxx好呢???
效能會唔會一樣呢???
(唔好叫我買兩張$2xxx玩呀,我用家炸唔係玩家~~)

個人意見, 除左high end card之外都唔好玩CF/SLi

個人意見, 除左high end card之外都唔好玩CF/SLi
sigma 發表於 2010-1-27 22:12

見識淺薄,可唔可以解釋下???

見識淺薄,可唔可以解釋下???
heerocolour 發表於 2010-1-27 22:16

比個例子, 雖然話5570 CF可能會強過5850, 但都係建議你買5850
雖然CF/SLi出左好耐, 但畢竟唔係所有game都支緩CF/SLi, 有時甚至單卡更快
仲有就係擴充性, 2張5770 CF冇咩升級空間(3張5770效能增加好少, 而且唔係塊塊板可以), 如果一開始用一張5850, 當你覺得佢唔夠力玩新game時, 可以買多張5850行CF, 好過一開始就行5770CF, 要upgrade就局住換走晒2張卡
當然如果你唔想再加卡, 只想一開始買卡就用到換卡/換機, 咁5770CF都係好選擇, 畢竟佢效能高過5850

比個例子, 雖然話5570 CF可能會強過5850, 但都係建議你買5850
雖然CF/SLi出左好耐, 但畢竟唔係所有game都 ...
sigma 發表於 2010-1-27 22:40

如果 5770CF + GT240 做 phyx, 應該好D

雖然CF/SLi出左好耐, 但畢竟唔係所有game都 ...
sigma 發表於 2010-1-27 22:40

乜要game support家???
唔講唔知~~

咁即係我買張$2xxx好d啦???.........

乜要game support家???
唔講唔知~~

咁即係我買張$2xxx好d啦???.........
heerocolour 發表於 2010-1-28 09:51 AM

當然啦,唔係隻隻game都support,唔support的game雙卡CF表視可能仲差過單卡

理論上1+1=1.8x
實際上~~要睇你隻game 支持~~
cpu 推唔推到2張~~
如果唔超..唔跑分..又怕煩...單張好d..

一張5850好夠玩..  CF效能吾係2倍上架

如果D GAME唔支援雙卡
咁你又可以點呢
同埋SLI E個野要認證的
比我就CF算