顯卡雙6pin or 8pin電源一問

如果顯卡要插雙6pin or  8 pin是否要唔同的電源線插 ? 我剛買的火牛是1條12v的1開2出雙6pin, 咁會唔會失左佢要插2條電源線的意義 ?

顯卡用的插頭係通用同一款的.....

如果顯卡要插雙6pin or  8 pin是否要唔同的電源線插 ? 我剛買的火牛是1條12v的1開2出雙6pin, 咁會唔會失左 ...
jerrychan0610 發表於 2012-7-24 11:39

6pin = 75w
8pin = 150w

1開二主要係怕你火牛條線受5到咁大電流(12.5A), 會燒 甚至著火

6pin = 75w
8pin = 150w

1開二主要係怕你火牛條線受5到咁大電流(12.5A), 會燒 甚至著火 ...
hkbaby 發表於 2012-7-24 13:23

但係條12V電源線係同一條線一開二, 有無問題 ?

回復 4# jerrychan0610

無問題的
除非你單路12v唔夠力

回復  jerrychan0610

無問題的
除非你單路12v唔夠力
hk11 發表於 2012-7-24 13:51

其實想了解下1條線都夠力點解張顯卡要2個插頭呢 ?

其實想了解下1條線都夠力點解張顯卡要2個插頭呢 ?
jerrychan0610 發表於 2012-7-24 14:18

http://diybbs.zol.com.cn/2/632_14014.html

回復 6# jerrychan0610

ce phys difference between series&parallel

回復 6# jerrychan0610

一般電源輸出12V綫係用AWG 18 gauge綫, 每條只係夠16A電流。 同強行亂黎幻想話夠或者好似夠試過夠係兩回事。

回復  jerrychan0610

一般電源輸出12V綫係用AWG 18 gauge綫, 每條只係夠16A電流。 同強行亂黎幻想話夠或 ...
未熟者 發表於 2012-7-24 15:47

成個火牛得1條PCI-E 12V電源線, 而呢條電源線就1分2出2個PCI-E, 咁係咪佢設計錯誤呢 ?