顯卡問題?供電問題?

話說係咁既,我2,3月果陣就死機,死左塊版~
我咪打算順便upgrade下部機囉
換版,U,顯卡,加RAM...等等
火牛就用番舊的(cooler master 460W)

咁我就買左張 Radeon HD6870..
之不過,買左先至發覺,
隻舊牛得一個6PIN...
咁我參考左其他人既意見,
就買左個雙4PIN轉單6PIN既轉插...

但係用左一兩個月,
馮親上網睇片(youtube,JTV,PPS)
會有機率輕機,畫面會變左,
有時變純色(灰,湖藍,黑),有時會仲加上線條(橫間),
有時輕左之後仲可以聽到段片D聲一段時間,
但之後就會控制唔到...
要強行broot機。 /.\
試過更新driver都冇用。

我宜家換番張舊卡用,就冇上述問題。

咁我打算拎去卡去保養CHECK CHECK啦..

宜家我就想問,
到底係張卡問題,還是係因為用轉插搞到張卡唔穩定,
先會出現問題呢?

換550W以上既80PLUS
應該~會好D~~
當然500W以上80PLUS~最少要成4舊水以上~~

仲有~~牛牛電流唔穩定會整壞其他野~~

姐係話供電問題機會大D?
我打算聽日都拎去保養睇睇...
應該唔怕掛。

另外,好奇問下點解係上網睇片先出事?
雖然有幾次都打打下機,個畫面花左..(但仲用到)

其實你可以CHECK CHECK 冇Problem 先換牛
以免浪費金錢

話說係咁既,我2,3月果陣就死機,死左塊版~
我咪打算順便upgrade下部機囉
換版,U,顯卡,加RAM...等等
火牛就用 ...
lung92710 發表於 2012-7-27 01:32

有無試下用轉插插入舊卡睇下?

回復 7# i_djinn

我舊卡唔洗額外插電

回復 5# tpms

有道理

回復  i_djinn

我舊卡唔洗額外插電
lung92710 發表於 2012-7-27 11:11

新卡頭一個月肯定上網睇片(youtube,JTV,PPS)無問題??
最近先發生??