舊機換卡

cpu: amd aii x4 630
mb: asrock 770de+
ram: ddr2-667 3gb
display: saphhire hd 5770
psu: CM silent pro 550w (用左3年)

換一張ati 7950 會唔會好浪費? 點樣upgrade最好?
想換既原因係本身用緊19" lcd, 最近換左個23"
會玩skyrim / flight sim, 開始吃力

amd u好廢,根本就推唔起靚卡,想玩靚卡首先就要昇級cpu先,最起碼都要intel 4核3g,你而家粒cpu根本就係瓶頸,老實說你而家粒u都己經推唔盡5770,就算你換新卡需然性能上係有提昇,但只不過係顯卡本身level提昇,整體性能係無提昇過,咁反而就有D浪費咗張新卡....建議你先昇級cpu先,amd U最低都要用到955,最好可以上6核,然後再推你而家張5770睇夠唔夠玩先,唔夠先再考慮昇級顯卡之為正路...

amd u好廢,根本就推唔起靚卡,想玩靚卡首先就要昇級cpu先,最起碼都要intel 4核3g,你而家粒cpu根本就係瓶頸, ...
bennyepc 發表於 2013-5-26 10:10

咁我想問下...I3-540推7850得唔得?

咁我想問下...I3-540推7850得唔得?
leung0147 發表於 2013-5-26 13:55

都係推唔盡7850...

都係推唔盡7850...
bennyepc 發表於 2013-5-26 15:04

其實卡本身有無寫明幾多CPU以上先夠?

即係有無邊到有晒資料

其實卡本身有無寫明幾多CPU以上先夠?

即係有無邊到有晒資料
lastphoenix 發表於 2013-5-26 21:46

呢d野佢點會寫出嚟....其實你將粒u再昇級到i5或者i7張卡性能又會再有提昇,瓶頸根本就係喺cpu度...因為而家嘅顯卡性能係起碼行先cpu一代.....

買粒1230v2 冇煩惱