今日終於的起心肝改善7970 matrix的小缺陷

7970 matrix有4粒ram 係冇ramsink幫助散熱的(最右邊字特別清楚果4粒)
結果去淘了1排超頻三 金魚

好近導熱管......
用左4粒,改造失敗廢棄左1粒
再換上gelid supreme散熱膏
結果同電壓下:
ram由打BF4 6400穩定>6600穩定
gpu由最高71℃>65℃

感覺滿意
同佢差唔多
https://www.youtube.com/watch?v=tz2ybPrjhdw
只要打橫貼半粒ram就OK唔洗搞咁多野

樓主有冇mod咗嘅相睇吓

樓主有冇mod咗嘅相睇吓
anakin826 發表於 2014-6-24 22:06

太心急上機冇mod

⁤

回覆 3# henrietta

,btw效果算唔錯吧

回覆  henrietta

,btw效果算唔錯吧
anakin826 發表於 2014-6-24 22:08

最初要度位,重貼過幾次,怕拉返出黎時KO左粒ram......
所以心急上機試.......
好彩冇事

其實 ASUS R9 280X DC2T也可以用呢個方法有效解決格仔圖的問題
可以用YOUTUBE自行改裝或買些2MM的VRAM 散熱~

http://www.moddiy.com/products/3 ... 2813x13x3mm%29.html
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

其實 ASUS R9 280X DC2T也可以用呢個方法有效解決格仔圖的問題
可以用YOUTUBE自行改裝或買些2MM的VRAM 散熱 ...
bishop168 發表於 2014-6-24 22:41

淘淘抵D
30蚊有找大粒D又係全銅制

This is very helpful

淘淘抵D
30蚊有找大粒D又係全銅制
henrietta 發表於 2014-6-24 22:44

MATRIX 果四粒還可以, 因HS夠高,
但如果在280X DC2T就會頂HS, 而且....280X係全部VRAM都冇HS的......
HS離粒VRAM大約只可比2MM的HS於落去
我去TB睇過, 銅片有些夠, 但冇凹凸位增加表面積去散熱~

MATRIX 果四粒還可以, 因HS夠高,
但如果在280X DC2T就會頂HS, 而且....280X係全部VRAM都冇HS的......
HS ...
bishop168 發表於 2014-6-24 23:00

原來如此
其實MATRIX橫果3粒HS都唔夠高
只好打橫貼半粒ram