[操作疑難] 想GTX580換GTX980

本人知道GTX980剛剛出而我張GTX580開始唔夠用所以想換卡。
不過本人對電腦不太熟識,連GPU都未自己裝或換過。
如果我買張GTX980,請問有什麽需要注意?
另外本人只知道要買GTX980,但其實係咪有好多唔同牌子,想問下點樣先唔會買錯?

本人知道GTX980剛剛出而我張GTX580開始唔夠用所以想換卡。
不過本人對電腦不太熟識,連GPU都未自己裝或換過 ...
marskeiko 發表於 2014-9-21 00:09

請問樓主機spec喺咩? 主要想睇返CPU會唔會樽頸. 如果喺2代i7以下嘅話就要捻捻...
功耗方面假設樓主PSU重有心有力的話980絕對唔喺問題, 佢嘅TDP比580重低.
除此之外要注意嘅地方唔多, 因為你裝得GTX580, 機箱空間應該夠寬敞.

牌子唔同嘅公版(銀色渦輪散熱器)除保養之外喺一模一樣, 可以揀信得過/方便嘅代理買.
非公版散熱較好, 但用料各有不同, 呢個要多爬文. 非公嘅下吹式散熱器唔會好似公版咁直接排熱出機箱, 機內通風要注意. 留意因為散熱設計唔同, 長度都唔會一樣, 不過只要唔頂機箱就冇事.
揀啱款式就可以周圍格價, 唔好三心兩意.

裝顯示卡不外乎一支螺絲批同一對手: 拆板, 拔線, 拆螺絲, 拆卡, 裝卡, 裝螺絲, 插線, 上板, 快嘅話10分鐘搞掂. 小心為上就得. YouTube喺你嘅好朋友.

講到最尾, 問我最需要注意嘅野, 其實只喺價錢...

請問樓主機spec喺咩? 主要想睇返CPU會唔會樽頸. 如果喺2代i7以下嘅話就要捻捻...
功耗方面假設樓主PSU重 ...
fanchiuho 發表於 2014-9-21 00:23

謝謝ching的回復。
其實公版同非公版則係點?
如何分辨出係公or非公?我又應該買邊種?
同埋驚香港黑店多,買時應該注意什麽?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我見到gigabyte同inno3d都係$4399但ASUS就貴$300要$4699。
其實以上三款除牌子唔同,有冇其他分別?點解ASUS果塊要貴300蚊?

我見到gigabyte同inno3d都係$4399但ASUS就貴$300要$4699。
其實以上三款除牌子唔同,有冇其他分別?點解ASU ...
marskeiko 發表於 2014-9-21 10:50

而家980張張都無咩分別, 只係代理要食多你300

如果是 正宗 公版 無分別 , 選擇 最平即可

但前科 公版 曾出現 膠殼 及 金屬殼 , 而 非公版 散熱 , 母板 , 電子元件多少 因生產 成本問題 , 各廠商大有分別 , 以上是值得消費者 注意 <本區大量資料>

因何 品牌 有身價 分別 完全在於 信心 商譽

回復 4 #marskeiko

頭先問過黃金comdex sales,答覆係嗰300蚊係asus個名

via HKEPC Reader for Android