[操作疑難] 幫幫忙,MSI GTX 750ti Display Card有問題...??一裝Driver就出問題

話說大約上個月我細佬去左ssp砌左部機,大約用一個月之後就開始出問題,開機入到windows發覺成個畫面放大晒,完全冇得比你SET番解像度,我以為係軟件問題,嘗試重裝顯示卡driver,官網最新driver同跟機隻碟都試過,但都係一樣,直情格式化重裝個windows7,64同32不同版本都試過,仍然一樣,解決唔到,畫面如下圖

就算未裝driver都唔會咁,好似得幾位元色彩,畫面放到勁大,連解像度完全冇得比你set

正常就算未裝顯卡driver,都仍然可以set到解像度,叫做清楚睇到野

初步了解到個情況係只要一裝display driver,就即係變成咁,乜色乜解像度都冇得set,反而解除安裝/未裝display driver情況下,就變番叫做正常留d,即一般未裝driver下既畫面,個畫面都起碼叫做睇到野,set到解像度,請問會係咩問題...??可以點做...??

另外佢當時提過下有時打打下機間唔中會有一下黑色畫面,過左之都可以正常運作,跟住第日開機發覺出現以上問題

用料大概係
CPU:AMD FX6300 6 CORE 14MB BE 95W
底板:ASROCK 980DE3/U3S3
顯示卡:MSI GTX 750ti
RAM: 8gb ram,牌子好似ADATA
HDD:Seagate 1TB SATA3
火牛係:類似係antec 550w

請各位幫幫忙,唔該晒!!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

或者系顯卡問題
將張顯卡插落第二部機度試下先

9成壞卡

via HKEPC Reader for Android

上代理睇下啦

或者系顯卡問題
將張顯卡插落第二部機度試下先
ptrknow 發表於 2014-10-1 13:10

聽日去細佬屋企會試試

上代理睇下啦
watkower 發表於 2014-10-1 13:38

有冇人有經驗..??MSI代理口啤如何??通常要等幾耐先維修好..?

有冇人有經驗..??MSI代理口啤如何??通常要等幾耐先維修好..?
bu0913 發表於 2014-10-2 23:51

2個月

交义測試, 將顯插落另1部機試, 插張正常顯卡到出問題的機試

死 CORE 係咁
唔裝 DRIVER 冇野係因為根本冇 FULL RUN

交义測試, 將顯插落另1部機試, 插張正常顯卡到出問題的機試
lokalok 發表於 2014-10-5 03:47

終於都得閒拎張卡去第部機度試,確實顯示卡問題,只係用左一個月,有冇可能即場換張新卡,好鬼怕等成個月先拎到