有GeForce GTX 970/980既師兄請進

最近先至留意到原來GPU-Z添加左個ASIC Quality功能 (話說已經唔新, 0.5.8已經有)
似乎佢可以作為對其超頻能力既其中一項重要指標
為左想試下佢既準確度, 有無師兄願意提供一下張卡既ASIC Quality score同牌子作參考?

小弟今晚會補Post 自己果張. Thanks

Update:
Brand: GALAX 公板GTX 980

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# sunderstan

講住先得唔得?

Gigabyte GTX980 公板X2 : 一張74.X%,一張63.X%...<----今晚再補相...

回覆  sunderstan

講住先得唔得?

Gigabyte GTX980 公板X2 : 一張74.X%,一張63.X%... ...
evan11 發表於 2014-10-8 14:13

No problem~ any help is welcome

要有幾多%先叫好?

要有幾多%先叫好?
thereus 發表於 2014-10-8 14:19

其實我都唔知道. 我都係剛剛接觸呢樣野.
普遍都係70~73左右. 但連準唔準都未知

其實我都唔知道. 我都係剛剛接觸呢樣野.
普遍都係70~73左右. 但連準唔準都未知
...
sunderstan 發表於 2014-10-8 14:23

上網search 過好似係咁   

Asic Quality = GPU晶片漏電流的高低,分數越高漏電流越少 預設電壓越低 越好超

ASIC quality 對普通OC的人來講係無乜意義. bios 限死晒.
ASIC quality 對普通人來講唯一分別係張卡高 ASIC, GPU溫度可能低幾度, ASIC低的可能高幾度. 低電壓係唔係好超尐就見人見智. 尐鬼佬討論咗年幾2年都無結論.

ASIC quality 對普通OC的人來講係無乜意義. bios 限死晒.
ASIC quality 對普通人來講唯一分別係張卡高 ASI ...
MirageKnight 發表於 2014-10-8 15:01

正正因為每粒唔同架構既GPU本質都唔同 (超頻時對電壓/溫度敏感程度)
風冷/液冷和極冷反應都可以唔同, 有d風冷好好超,但上極冷時就點加電壓都無反應, 有d就剛好相反.

而今個討論串反而係想集中睇下呢個所謂既ASIC Quality究竟應用係GTX970/980時準確度係如何
到時可以俾d想入手既師兄係揀牌子買時可以多一個指標可以衡量下

Gigabyte 970 SOC

70.7%