[操作疑難] 求救 換顯卡 牌子一問

話說小弟前排壞左顯卡...
咁就買左張MSI gtx 750 ti
但係裝完之後用唔到....咁就拎去比人幫我整  (因為我自己唔識)
整果個人就話個model唔岩...要轉張asus 或者 技嘉
我自問硬件唔多識...有冇ching可以話比我知model即係咩   要點夾
佢就叫我拎番鋪頭換..希望聽日換到啦:(
但係我又見人地塊板同我一樣 又係msi 750ti 但佢又用到既???
希望ching幫幫手:( thank you
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

PC said is MSI but the receipt is Sapphire.  Then they are not matched.

整果個人就話個model唔岩...要轉張asus 或者 技嘉

佢呃你
我覺得你似壞底版 PCIE 相關零件多D, 或者係舊卡的 driver 未完全移除造成衝突

回覆 2# eddychoy04
藍寶石係我舊果張 (壞左的了)
張單係2年前
回覆 3# bennetng
佢"話"試過插其他卡都用到....
我應該點移除舊DIVER....
同埋我cd rom壞左...新果張既diver應該點裝
btw thank you :)

回覆  eddychoy04
藍寶石係我舊果張 (壞左的了)
張單係2年前
回覆  bennetng
佢"話"試過插其他卡都用到.. ...
hugo洛 發表於 2014-10-12 19:59

裝 Driver 邊洗 cdrom 嫁,上 N 記官網 download 落黎咪裝得囉。

"裝左之後用唔到"
即係咩情況? 無畫面? 無3D 效能?

回覆 5# eddychoy04
咁點移除舊dver
我插完顯卡之後
佢hold死左係.黑畫面... 然後左上角有位點 係咁眨
回覆 6# sunderstan
佢hold死左係.黑畫面... 然後左上角有位點 係咁眨

回覆  eddychoy04
咁點移除舊dver
我插完顯卡之後
佢hold死左係.黑畫面... 然後左上角有位點 係咁 ...
hugo洛 發表於 2014-10-12 21:52

Can you enter safe mode?

回覆 8# thereus

唔得

uninstall 舊卡 driver:
抆走張display card 用 onboard boot 機
入左 windows 後跟住呢條 link 做
http://support.amd.com/en-us/kb- ... raphicsDrivers.aspx
如果唔得或者根本無 AMD Catalyst Install Manager 呢樣野就去呢度 download
http://support.amd.com/en-us/download