[操作疑難] AMD HD 5770 Crossfire 升級

現在我用 AMD HD 5770 Crossfire
請問升級 R9-280X 效能有増長嗎?

http://gpuboss.com/gpus/Radeon-HD-5770-X2-vs-AMD-Radeon-R9-280X

好像沒太多増長...

好像要升級至R9-290才有増長

Any thought?
Thank you :)

回復 1 #MFYL

2手區有290/290x,價值也可以,又有保

回覆 2# a123123456

Thanks.

請問同級的 nVidia 是那一張卡?

回復 1 #MFYL

290x應該對手是780ti/980,290對780/970,但全新980要4300-4600,970就2000幾,建議出970但黃金好多鋪都冇貨。

其實 2009 年兩塊 HD5770 做 Crossfire 效能算不算弱??

回復 6 #MFYL

樓主用途係咩?

其實 2009 年兩塊 HD5770 做 Crossfire 算不算弱??
MFYL 發表於 2014-10-15 10:19

無話弱唔弱既, 夠用咪ok.
不過想講既係, 唔係隻隻game都支持CrossFireX
所以理論效能同實際可能存在一定差距.
加上好多遊戲係多卡表現都幾多問題
所以升級到R9 280x都有佢一定既好處
而另一邊要考慮既就係R9都幾熱, 所以除左A卡外可以考慮2手N卡

回覆 7# a123123456

GPU 加速轉片, 玩 Simcity... etc

無話弱唔弱既, 夠用咪ok.
不過想講既係, 唔係隻隻game都支持CrossFireX
所以理論效能同實際可能存在一定 ...
sunderstan 發表於 2014-10-14 09:27 PM

師傅一語道破, 有時自己真係當局者迷.